Повернути Почаївську лавру до складу державного заповідника вимагають обласні депутати (фото)

Звернення щодо повернення Почаївській лаврі статусу державного заповідника підтримали депутати на сесії Тернопільської облради сьогодні, 12 травня.

Депутатам запропонували проект звернення до Президента України і Кабінету Міністрів України. Спершу вони його обговорили, а тоді взяли його за основу. Представники різних фракцій наголошували на необхідності та актуальності такого звернення, проте вирішили врахувати також доповнення, запропоновані громадськістю.

Йдеться про звернення, яке подали в обласну раду активісти Самооборони майдану Тернопільщини. Воно містилося на кількох аркушах і докладно описувало історію із передачею приміщень Лаври Українській православній церкві (УПЦ) Московського патріархату. Відтак, активісти пояснювали, що нинішня ситуація – неприпустима і діяти слід негайно (див. фото – прим.). Адже духовний центр «московські попи» перетворили на форпост боротьби проти України. 

Відтак, обранці краян вимагають від прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана скасування нормативних актів Кабінету Міністрів, якими пам’ятки архітектури комплексу Почаївської лаври зі спільної власності територіальних громад Кременецького району і Кременця незаконно передали до сфери Державного комітету будівництва та архітектури. Депутати також вимагають повернути унікальну духовну пам’ятку до складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, в якому вона раніше і перебувала. Із цього підпорядкування Лавру «забрали» за часів Віктора Януковича.

Окрім того, на сесії вирішили поновити роботу тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу у Почаєві УПЦ Московського патріархату. Нагадаємо, така комісія діяла в облраді минулого скликання. Керував нею колишній заступник голови найвищого представницького органу краю Олег Боберський. Тоді депутати вимагали практично того ж. Проте у Кабміні Арсенія Яценюка до їхніх прохань не дослухалися.

Про те, що відбувалося у сесійній залі, читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео