Оксана Бучко

Розпочавши роздержавлення газети, тернопільська обласна влада продовжує втручатись у діяльність редакції

Претендента на посаду редактора газети «Свобода», подання на якого підписали у давно забутій на Тернопільщині партії КУН, не підтримують у колективі редакції.

«Таких рішень депутати вже не мають права приймати, адже комунальна установа редакція газети «Сводоба» на даний час у процесі роздержавлення», - стверджує в.о. редактора Михайло Лисевич. – І самі ж депутати за це проголосували 31 травня цього року».

«Згідно з прийнятим рішенням «Про реформування друкованого засобу масової інформації газети «Свобода» та редакції газети» обласна рада вирішила вийти зі складу співзасновників газети, - говорить Михайло Лисевич. – Таке ж рішення у вигляді розпорядження голови прийнято іншим засновником - Тернопільською обласною державною адміністрацією».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=iTY_emnEqBY[/embed]

За словами пана Личевича, після таких рішень усі питання щодо подальшої діяльності повинен вирішувати колектив редакції під керівництвом уповноваженої колективом та погодженої сесією людини. Такою людиною депутати визначили того ж Лисевича. Представник, якого на посаду редактора пропонує КУН, жодного разу не спілкувався з колективом і не аналізував роботи видання. Це виглядає «підкилимною грою» навколо вакантної посади.

Висувають на посаду редактора «Свободи» краєзнавця та історика Віктора Уніята, який, на думку колективу редакції, не має достатнього досвіду в галузі журналістики.

Однак, питання про його призначення можуть внести з голосу. Хоча, за регламентом, його мали би перед тим розглянути депутатські комісії. Також, проект рішення обласної ради мав би бути заздалегідь оприлюдненим на офіційному сайті обласної ради, що також прописано в регламенті.

Юрист редакції «Свобода» Ольга Кушнерик обґрунтовує неправомірність можливого призначення.

unnamed-5
unnamed-5

«Це нелогічно та незаконно – розглядати питання щодо призначення редактора друкованого ЗМІ місцевою владою, - каже Ольга Кушнерик. - Адже згідно закону про органи місцевого самоврядування, право влади призначати редактора друкованого ЗМІ відмінене. А згідно закону про реформування місцевих ЗМІ, виключена можливість з боку влади призначати керівника редакції під час реформування друкованого засобу масової інформації».

Голова облради Віктор Овчарук рекомендує колективу редакції відстоювати свої позиції перед представниками комісії.

unnamed-4
unnamed-4

«Я не бачив цього претендента на посаду і не планував ліквідовувати «Свободу», - говорить Віктор Овчарук. – Подання розглядатимуть на профільній комісії, де і приймуть відповідне рішення. Приходьте і доводьте свої позиції».

У той же час, Віктор Овчарук не зміг прямо відповісти на запитання «Терену», чому для комунальної установи, якою є (як він стверджує) редакція газети «Свобода», не проводять конкурс на заміщення вакантної посади, як це робили в інших комунальних установах.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео