Європа починається з тернопільської глибинки (фоторепортаж)

У наш час, коли погляди й мрії підростаючого покоління все більш відриваються від рідного ґрунту і звертаються у бік чужинних країв, зваблені тамтешнім високим рівнем життя, як ніколи постає гостра необхідність прищеплювати молоді, що справжній європейський шлях – це не втекти в Європу, а будувати її в нас, у кожному місті, містечку й маленькому селі.

Занадто велика ціна була заплачена українцями за своє майбутнє. Тому нещодавно в рамках святкувань, приурочених до Дня захисника України, Дня українського козацтва та 74 –ї річниці створення УПА, з ініціативи правління громадської організації « Лановеччина європейська», спільно з науковцями кількох Тернопільських вищих учбових закладів, був проведений урочистий і глибоко пізнавальний захід на території Бережанської сільської ради Лановецького району. Давно тихе село над невеличкою річечкою Жирак не бачило стільки гостей, викладачів і студентів, які двома великими автобусами завітали в цю провінційну глибинку.

Тут у полі розташована козацька могила – пам’ятка боротьби нашого народу  за національне визволення в 1649 – 1657 рр. Згідно переказу, в ній спочивають понад 300 козаків. Але на відміну від декількох інших подібних поховань, що є в районі, історія згаданої могили, окрім усних джерел, має й документальне підґрунтя, досліджене ще в другій половині минулого століття уродженцем цих місць, вчителем і краєзнавцем Анатолієм Малевичем. Саме він встановив, що з козацькими підрозділами тут вступили в сутичку польські гусари під проводом коронного гетьмана війська польського Станіслава Яблоновського під час їх рейдів довкола обложеного українськими збройними силами Збаража. Згадана могила цікава й тим, що на ній ще в довоєнний період, за кошти місцевих мешканців, було встановлено пам’ятник з написом « Невідомим борцям за віру нарід і волю», який зберігся до наших днів. В 1990-му році стараннями Лановецької організації Народного Руху України, занедбаний курган з монументом був впорядкований і реконструйований під місце для проведення патріотичних заходів, виховання молодого покоління.

Ще розповідають, що в Бережанці й колишньому селі Доманинці бували Хмельницький і Виговський, молились у місцевій церкві Св. Юрія Переможця і навіть подарували храму ікону. Схоже на легенду, але доконаний факт, що в 17-18 ст. місцеві землі були в посіданні Виговських і, згідно давніх описів, тут ще перед Другою світовою війною стояла каплиця з гербами гетьмана.

lan-4
lan-4

Цьогоріч, через осінню негоду, провести запланований захід безпосередньо біля кургану, де поховані козаки, було неможливо, тому дійство організатори перенесли в приміщення Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Перед тим поминальну відправу за полеглими в боротьбі за волю України і молебен за мир в Україні відслужили о. Ігор та о. Федір у церкві Марії Магдалини. Потім організаторів урочистостей – членів громадської організації «Лановеччина європейська» та делегацію гостей з Тернополя зустріли хлібом-сіллю на порозі школи учні на чолі з її директором Ігорем Білобровцем. На захід були запрошені й голова Лановецької районної ради Руслана Кушнір, перший заступник голови РДА Олександр Батожний і начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Ходанович.

lan-2
lan-2

Від тернополян привітальне слово сказав доктор історичних наук кафедри філософії і суспільних дисциплін Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Андрій Крисько. За ним виступили й інші прибулі в цей північний куточок Тернопільщини: доценти кафедри філософії й суспільних дисциплін Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського. Сергій Бондаренко, директор навчально-наукових досліджень та моделювання ТДМУ Віктор Лотоцький, старший викладач кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ Ангеліна Серватович, доцент кафедри медичної фізики та лікувальної діагностики Валерій Дідух. Останній не лише згадував про подвиги предків, які надихають нас сьогодні, а й прочитав вірш «На козацькому кургані». Ведучим і, так би мовити, душею усього дійства був почесний член «Лановеччини європейської» Леонід Кравчук - кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін Він не тільки говорив про історичну спадщину минулого, а й про перспективи майбутнього нашої держави, що нерозривно пов’язано між собою.

lan3
lan3

Півтори години минули, як одна хвилина. Глибокі й змістовні промови учасників та запрошених чергувались із пісенними й поетичними номерами. Нікого не залишили байдужими виступи учнів Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Жуковецької загальноосвітньої школи І ступеня, котрі патріотичними піснями й  віршами  вшанували  героїчне минуле і сьогодення нашої землі. На знак вдячності, присутні на заході науковці й студенти іноземного факультету ТДМУ, обдарували юних виконавців ласощами. Від гостей теж прозвучали чарівні художні номери. Зворушили присутніх пісня «Я козачка твоя» під акомпанемент бандури у виконанні студентки .Лілії Іськів та пісня «А я живий», котру виконала студентка Віта Васильчук.

lan10
lan10

lan-8
lan-8

З промовою виступили заступник голови Лановецької РДА Олександр Батожний і голова Лановецької районної ради Руслана Кушнір, котра після того, за дорученням голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука, нагородила грамотами Тернопільської обласної ради, за активну національно-патріотичну і громадську діяльність та з нагоди Дня Українського козацтва і Дня УПА: Басюка Григорія Степановича – голову Лановецької районної організації Народного Руху України в 1989-1994 рр., члена Національної спілки журналістів України, автора історичних видань і публікацій; Зуляка Івана Степановича – професора, доктора історичних наук, завідувача кафедри стародавньої та середньовічної історії Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, учасника бойових дій в зоні АТО; Михащука Віктора Павловича – Бережанського сільського голову Лановецького району; Наконечного Володимира Олеговича – краєзнавця, дослідника історичної спадщини краю; Стецюка Петра Васильовича – голову громадської організації «Лановеччина європейська», громадського діяча, краєзнавця.

lan-7
lan-7

За поданням ГО «Лановеччина європейська» та клопотанням Бережанського сільського голови Віктора Михащука з погодження голови Лановецької районної ради були відзначено подяками голови Тернопільської обласної  ради з врученням грошової винагороди: Білобровця Ігоря Аркадійовича – директора Бережанської загальноосвітньої школи I-II ступенів Лановецької районної ради; Кулик Галину Степанівну – завідувача Жуковецької загальноосвітньої школи I ступеня Лановецької районної ради. Дацюк Ганну Максимівну – педагога-краєзнавця, автора нарису про історію села Бережанка, опублікованому в збірнику «Історія Лановеччини».

Також представники згаданої громадської організації Григорій Басюк та лікар-травматолог Лановецької райлікарні Володимир Гулько були нагороджені грамотами Тернопільської міської ради за громадсько-патріотичну діяльність і пропаганду європейських цінностей у суспільстві.

lan-5
lan-5

Бережанський сільський голова Віктор Михащук закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам'ять героїв небесної сотні і полеглих захисників нашої Батьківщини, які загинули в зоні АТО. На завершення, заступник голови ГО «Лановеччина європейська» Григорій Басюк, подякувавши співорганізаторам та гостям за чудові хвилини високої душевної наснаги, розповів про події півстолітньої давності, коли разом із місцевими патріотами працював на ниві національного відродження та висловив сподівання, що славне минуле стане фундаментом для славного майбутнього. А ще роздав присутнім надрукований для учасників заходу буклет зі своїм нарисом про історію, географію та історико-культурні пам’ятки населених пунктів, що входять нині до території Бережанської сільської ради.

Від’їжджаючи, гості пообіцяли надалі не забувати цей мальовничий куточок Тернопілля і в подальшому навідуватись сюди з іншими цікавими й корисними програмами.

Гринь Холодний

Фото Миколи Василечка

Вибір читачів за тиждень

Відео