Віра Олександрович

Тернопільські депутати «мають зуб» на Валерію Гонтарєву (фото)

Звернення до Президента України із вимогою відставки голови Національного банку Валерії Гонтарєвої ухвалили у Тернопільській міській раді 20 грудня. Причому «за» висловилися 27 депутатів.

Ініціював таке звернення голова фракції ВО «Свобода» Назарій Редьква ще на першому засіданні, 16 грудня. І депутати тоді погодилися його включити у порядок денний. Хоча згодом зявилися інші думки.

-А може, не будемо голосувати за те звернення? Он, як гарно впоралася Валерія Гонтарєва із проблемою, що виникла із ПриватБанком, - каже секретар міської ради Віктор Шумада (БПП). – Її, навпаки, хвалити треба…

Втім, більшість присутніх у залі на ці слова лише усміхнулися. Тож цитуємо ухвалений документ: «…Упродовж 2014-2016 рр. курс національної валюти України гривні щодо вільно конвертованих іноземних валют впав у декілька разів. Так, якщо в лютому 2014 р. офіційний курс долара США становив 8 грн за 1 долар США, то в лютому 2015 р. - уже понад 30 грн за 1 долар США, доходячи деколи до 40 грн на міжбанківському валютному ринку і на так званому «чорному». При цьому валютні резерви Національного банку зменшилися із лютого 2014 р. до лютого 2015 р. із 15 млрд 345 млн дол. США (в еквіваленті) до 7 млрд дол.

unnamed (30)
unnamed (30)

Падіння реальних доходів громадян за оцінками експертів складає близько 50%, порівняно із 2013 роком. Це призвело до падіння купівельної спроможності населення та, як наслідок, зменшення обігових коштів у виробників промисловості і сільськогосподарської продукції України. Окрім того, протягом 2014-2016 рр. НБУ визнав неплатоспроможними близько 70 українських банків…».

- Усі ці обставини створюють передумови для подальшого падіння економіки України, - вважає Назарій Редьква. - У той же час керівництво Національного банку України на чолі із Валерією Гонтарєвою не надало адекватних пояснень різкому падінню курсу національної валюти.

редька
редька

Про те, що також відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.  

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео