Орест Сарматський

Тернопільщина хоч в чомусь дала фору іншим областям (інфографіка)

село-заставка

Тернопільська область - одна із небагатьох областей України, де за останні роки зявилися нові села.

До сільських населених пунктів належать як села, так і селища, незалежно від їх адміністративної підпорядкованості, і станом на перше січня 2017 року їх обліковується 28 377 одиниць, повідомляє «Економічний дискусійний клуб» .

Як виявилось, тільки за останній рік з адміністративної карти України офіційно виключено 8 сільських населених пунктів, 5 з яких знято з обліку у зв’язку із переселенням жителів, а 3 – об’єднані з іншими населеними пунктами.

село01
село01

Для порівняння – у 2003 році їх було на 235 одиниць більше, ніж на звітну дату. І це без врахування реальної ситуації, яку ми маємо у зв’язку із анексією Кримського півострова та конфлікту на Сході країни.

село02
село02

Як видно з інфографіки, в сусідній, Івано-Франківській області змін на мапі області н  відбулося, а от в Тернопільській області навіть побільшало на 5 сіл.

село03
село03

Починаючи з 2003 року, реєстрація нових сіл (селищ) зафіксована лише у західних регіонах країни. Натомість, найбільша кількість зниклих з мапи сіл - у центральній Україні.

В Івано-Франківській, Черкаській та Херсонській областях кількість сільських населених пунктів змін не зазнавала.

село04
село04

В середньому в одному українському селі (селищі) проживає 481 мешканець (без даних по АР Крим та м. Севастополь).

Водночас, у сільських населених пунктах Сумської та Чернігівської областей проживає менше 300 осіб. Щодо Тернопільщини, то в одному селі тут у середньому мешкає 577 осіб.

Найбільша кількість сіл (селищ) облікується у Львівській та Полтавській областях, найменша – у Закарпатській та Чернівецькій.

село05
село05

Сільське населення переважає над  міським у Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Тернопільській та Рівненській областях. Як видно з інфографіки, у Тернопільській області мешкає 590 тис 473 мешканців із 1 млн 23 тис жителів краю. В решті областей, міське населення переважає над сільським.

Вибір читачів за тиждень

Відео