Віра Олександрович

Конфлікт у Тернополі: двоє травмованих і кримінальна справа (фото, відео)

Частина депутатів Тернопільської міської ради сьогодні, 24 квітня, оформили заяви у поліцію. Усі повідомили про кримінальне правопорушення, вчинене проти них просто під стінами міської ради.

Власне, підстав для того, аби очікувати протистояння перед початком сесії, було достатньо (читайте ТУТ і ТУТприм.), тому обранці тернополян нарікали, що міський голова належно не подбав про безпеку як депутатів, так і звичайних громадян.

unnamed (3)
unnamed (3)

  • Я – один із тих депутатів, яким прямо перешкоджали у здійсненні депутатських повноважень окремі особи. За словами поліції, ці люди зафіксовані, - каже екс-свободівець Іван Сороколіт. – На мою думку, вони порушували ст. 151 Кримінального кодексу України, а це тягне за собою кримінальну відповідальність.

Про те, у що врешті обернулася така бездіяльність керівництва міської ради, «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ. Двері із середини довелося «прикривати» працівникам охоронної фірми. Втім, зайти у фойє міг будь-хто.

unnamed (1)
unnamed (1)

До речі, тернополян, які прийшли захищати депутатів від своїх округів, дійсно було чимало. Люди не були агресивними, але намагалися дискутувати із тими, хто блокував прохід до мерії. Проте діалогу не виходило.

[embed]https://youtu.be/ZZBj4--8xYk[/embed]

Нагадаємо, двоє депутатів під час протистояння отримали ушкодження. Так, представника Блоку Петра Порошенка Юрія Смакоуза через опік із перцевого балончика забрала швидка, а його колезі Володимиру Міську поцілили яйцем в око (кажуть, тріснула судина – прим.). Обидва - у лікарні. Хто саме завдав ушкодження – з’ясовують у поліції. Проте у натовпі усі помітили чимало відомих політиків.

unnamed (9)
unnamed (9)

  • Серед тих, хто найбільш агресивно висловлювався на нашу адресу, я помітив народного депутата Михайла Головка, який, до речі, у 2010 році якраз мене і запрошував до лав цієї партії, - додає Іван Сороколіт. – Окрім того, там були: Олег Сиротюк, Володимир Стаюра, а також депутат обласної ради Богдан Бутковський. З останнім я особисто не знайомий, але бачу, що він вважає себе моїм виборцем і наполягає на складенні мандату.
  • unnamed (2)
    unnamed (2)

  • unnamed (10)
    unnamed (10)

У заявах до поліції депутати вказали: у подіях під стінами мерії брали участь не лише тернополяни. Кілька людей було із Чорткова, дехто – із сусідніх областей. Серед них було багато зовсім юних хлопців, майже дітей. Ці представники партії «Свобода» навряд чи розуміли, у що їх втягнули, вважають Іван Сороколіт та інші. Натомість міський голова Сергій Надал оцінив ситуацію зовсім по-іншому. Мовляв, частина депутатів проігнорувала сесію, бо втрутилася у внутрішньопартійний конфлікт, що виник біля входу у міську раду. Тож мер висловив сподівання, що найближчим часом усі депутати мобілізуються і засідання відбудеться.

unnamed (7)
unnamed (7)

Власне, у залі міський голова зявився на кілька хвилин – аби лише оголосити, що кворуму немає, а тому сесія не можу відбутися. Слухали це кілька свободівців на чолі із керівником фракції Назарієм Редьквою, представники фракції Радикальної партії, «Народного контролю», а також «опальні» представники «Батьківщини», який через голосування «за» зміни до Генплану Тернополя нещодавно вигнали із партії. Решта обранців тернополян брали активну участь у протистоянні. Лідирували представники «Самопомочі», які об’єднали зусилля із депутатами від БПП.

unnamed (4)
unnamed (4)

Прокоментував ситуацію і керівник Головного управління Національної поліції  Тернопільщини Олександр Богомол, який весь час особисто стримував «ворогуючі» сторони. Присутніми під час подій були і його заступники та підлеглі.

  • До охорони громадського порядку і документування подій, що відбувалися сьогодні під стінами Тернопільської міської ради, залучали 80 поліцейських, - каже Олександр Богомол. - Внаслідок протистояння двоє депутатів дійсно отримали тілесні ушкодження. Обох доправили до медичних закладів для надання допомоги.
  • unnamed
    unnamed

Зі слів Олександра Богомола, до поліції також надійшла групова заява від депутатів про вчинення кримінального правопорушення. За цим зверненням у слідчому підрозділі Тернопільського відділу поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 351 ККУ – «перешкоджання діяльності народного депутата України і депутата місцевої ради». В рамках цього провадження працівники поліції з’ясовуватимуть і обставини завдання тілесних ушкоджень обранцям тернополян.

unnamed (5)
unnamed (5)

unnamed (6)
unnamed (6)

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео