Віра Олександрович

«Хвора» екологія: чи почуваються у безпеці жителі Тернопільщини (відео, фото)

Посилити екологічну складову в одному із головних документів краю – «Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року» запропонувала сьогодні, 17 травня, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Голова обласної ради Віктор Овчарук, присутній під час засідання круглого столу «Екологічні проблеми Тернопільської області та шляхи їх розв’язання», пообіцяв дослухатися до озвучених експертами порад.

  • Наша обласна рада, депутатський корпус - відкриті до врахування громадської і наукової думки щодо вирішення екологічних питань, - каже він. - Одним із пріоритетних напрямків стратегічного розвитку області вважаємо саме розв’язання екологічних проблем і забезпечення раціонального використання, збереження й відтворення природних ресурсів.

«Радимо додати четверту ціль – екологічна безпека»

Зміни, що відбуваються у нашій країні, на думку Тетяни Тимочко, вимагають не лише реформ в економічній і соціальній сферах, а й у сфері екології. Тож як на місцевому, так і на загальнонаціональному рівні увагу суспільства необхідно загострити на вирішенні екологічних проблем (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/IM6jhbAX64E[/embed]

Екологічна безпека і збереження довкілля — це вагомий внесок у здорове та благополучне майбутнє наших дітей, наголосила Тетяна Тимочко.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=K0FY46hyFDo&feature=youtu.be[/embed]

Нагадаю, на Тернопіллі діє «Програма охорони навколишнього природного середовища на 2014-2020 роки», а також інші цільові програмами, що передбачають заходи із реалізації основних завдань у галузі охорони довкілля і використання природних ресурсів. Усім, варто визнати, що окремим рядком екологічна безпека у Стратегії розвитку краю не проходить.

  • Ось тому ми й пропонуємо до трьох існуючих цілей додати четверту – екологічна безпека, як окрема мета розвитку Тернопілля, - наголошує Тетяна Тимочко.
  • 33
    33

«Особливу стурбованість викликає стан поводження зі сміттям»

Наша область може планово і цілеспрямовано, реалізуючи вище згадану Програму, вирішувати природоохоронні питання, вважає Віктор Овчарук.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zLfXk9dA-hg&feature=youtu.be[/embed]
  • Ми залучаємо для цього кошти Фонду регіонального розвитку, місцевих бюджетів, зокрема - обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, а також приватні інвестиції та доходи із інших джерел, - наголошує він. - Наприклад, у минулому році загальний обсяг фінансових ресурсів, спрямованих на виконання природоохоронних заходів, склав понад 30 млн грн (про це читайте ТУТ прим.).
  • 55
    55

Понад 80% із цих коштів, за його словами, використали саме на реалізацію заходів із реконструкції та будівництва каналізаційних очисних споруд, каналізаційних мереж і насосних станцій, а також на відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму водних об’єктів області.

  • Вперше за останнє десятиріччя, завдяки належному фінансуванню природоохоронних заходів, протягом 2015-го і 2016 років вдалося реконструювати і збудувати в області 11 об’єктів водовідведення та очистки зворотних вод, - зауважує очільник краю. - Завдяки цьому покращиться екологічний стан річок, що дуже важливо при маловодді.
  • 66
    66

Окрім того, вагомий внесок депутати зробили у справу розширення природно-заповідного фонду області, який сьогодні налічує 634 одиниці територій і об’єктів загальною площею 123,2 тисячі гектарів. Відтак показник заповідності становить 8,89%.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hDM-kUcrNQ4&feature=youtu.be[/embed]
  • Особливу стурбованість, - каже Віктор Овчарук, - викликає стан поводження з твердими побутовими відходами. Власне, для розвитку мережі сміттєпереробних підприємств у держави немає фінансових ресурсів. Тому основну увагу слід звернути на залучення приватних інвестицій, у тому числі - зарубіжних. Сподіваюся, що резолюція цього «круглого столу» міститиме і поради для нас, і звернення до керівництва держави щодо створення найсприятливішого інвестиційного клімату.
  • 22
    22

Додамо, для поліпшення стану водних ресурсів, їх використання і збереження на Тернопіллі реалізовують Програму розвитку водного господарства і водно-екологічного оздоровлення природного середовища Тернопільської області на період до 2021 року. Загалом усі зусилля все-таки дають зможу рятувати ситуацію від повного краху.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео