Віра Олександрович

Конфлікт в облраді: БПП і «Батьківщина» запропонували різні варіанти звернення щодо заборони продажу землі (фото, відео)

Депутати2

Питання продажу землі в Україні розсварило депутатів Тернопільської обласної ради і затягнуло засідання аж на дві години. Узгоджений варіант тексту звернення до керівництва держави про недопущення запуску ринку землі політики врешті ухвалили, але тільки після дискусій і тривалої перерви на обід.

Нагадаємо, сесія обласної ради розпочалася вранці 5 липня із запізненням майже на годину. Проте тривала аж до 19.00. Попри сварки і дискусії, депутати все-таки змогли ухвалити чимало питань, зокрема – нагальних для області: про зміни до бюджету і трансферти між різними органами місцевого самоврядування. Про це «Терен» писав ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

[embed]https://youtu.be/hbC6N7b6bN8[/embed]

На першому ж питанні порядку денного – про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні депутати і «зашпорталися». Нагадаю, текст такого звернення запропонували представники 4-х фракцій, які власне і попросили скликати позачергову сесію. Але вже під час засідання з’ясувалося, що БПП, а точніше – голова обласної ради Віктор Овчарук має власний варіант подібного звернення – із набагато м’якшим, так би мовити, змістом.

[embed]https://youtu.be/NtN_rE_fsQo[/embed]

Зала2
Зала2

Більше того, у залі пролунали пропозиції взагалі зняти це питання із розгляду. Мовляв, після останньої заяви МВФ воно – неактуальне. Ось тут і почалися дебати на теми: «Хто більше любить і захищає селян?», а також «Хто і чому не дає людям право розпоряджатися власним майном?». Перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний все-таки наполягав на голосуванні за перший запропонований варіант, спрямований до жителів Тернопілля. Його подали: “Батьківщина”, “Громадянська позиція”, “Свобода” і “Народний контроль”.

[embed]https://youtu.be/6j1VnyaPhYA[/embed]

- Нам прикро сьогодні спостерігати, що по всіх телеканалах країни лунають заклики підтримати скасування мораторію на продаж землі, - каже пан Деревляний. – Особливо, якщо ті заяви йдуть від людей, які не мають стосунку до неї, і яким байдуже в чиїх руках буде ця земля!

Деревляний_ф
Деревляний_ф

Натомість варіант звернення від БПП не був таким категоричним. Дехто навіть пропонував об’єднати два тексти: звернутися відразу і до людей, і до керівництва держави. Зрештою, ініціатори звернення готові були вносити правки, згідно із пропозиціями інших депутатів.

[embed]https://youtu.be/gJc7ZsRld6s[/embed]

Проте - як політики із різних партій не старалися, а все-таки до консенсусу було далеко. Ну, не хотіли представники БПП допускати у тексті слова на кшталт «режим Порошенка». Окрім того, не подобалися їм і згадки про порушення, які допускає Володимир Гройсман.

[embed]https://youtu.be/73S9m0DvpE0[/embed]

Лише після тривалої дискусії звернення обласної ради до жителів Тернопільської області щодо недопущення запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення обранці краян прийняли «за основу». Вирішили той текст доопрацювати і по обіді ухвалити вже узгоджений варіант.

Звернення_земля
Звернення_земля

До речі, на засіданні були присутні чимало звичайних громадян. Зокрема, у зал прийшли жителі гуртожитку із вул. Лепкого, 5. Вони вже багато років добиваються приватизації житла. Численною групою були активісти, які добивалися підписання Закону "Про амністію у 2016 році і вжиття невідкладних заходів із захисту національних інтересів держави та соціальних прав громадян». Ще кілька людей прийшли, аби захистити обвинуваченого в убивстві випускниці із Вишнівця. Усім їм було доволі цікаво спостерігати за перипетіями у залі, коли депутатам ніяк не вдавалося домовитися із суто політичних мотивів…

Лепкого
Лепкого

Пікет
Пікет

Про решту рішень, ухвалених на сесії, – читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео