Оксана Бучко

Як Василь Шкляр знайшов на Тернопільщині історію для роману про УПА (фото)

IMG_9154

«Трощу» у всіх значеннях слова знайшов відомий український письменник Василь Шкляр на Тернопільщині. Глибока людська історія на фоні військової зради лягла у сюжет роману про УПА, який автор презентував тернополянам 23 серпня після підняття державного прапору.

- У багатьох моїх творах дорога веде до Тернопілля, - розповів Василь Шкляр. – Цього разу це село, де відбувся наступ військ НКВД на групу воїнів УПА. «Троща» відображає не лише місце дії - очерет, де підпільники-повстанці переховувалися, а й ламання людських доль та характерів. А тоді здавались найміцніші провідники. Мова йде про 1947 рік, коли українська повстанська армія припинила відкриту збройну боротьбу і відійшла в підпілля. І про зраду, яку не можна виправдати, але можна зрозуміти.

IMG_9157
IMG_9157

Натрапив на таке місце на Тернопільщині Василь Шкляр завдяки другу Роману Ковалю, який завіз автора у рідне село Соснів. Там біля річки Стрипи і знайшли очерет, в якому переховувались бандерівці. Це вже не перша історія, яка пов’язує письменника з Тернопільщиною.

- У «Чорному вороні» героїня, щоб врятуватись, їде потягом на Тернопілля, а у «Марусі» - сотник Галицької армії є уродженцем Теребовлянщини, - продовжив Василь Шкляр. – Нещодавно отримав лист із твердженням, що я народився на Тернопільщині. Насправді, я з Черкащини. Але завдяки Тернопільщині у рік голоду в моєму краї вижила моя мама. Мій дідусь саме тут знайшов мішечок кукурудзи.

IMG_9170
IMG_9170

Наприкінці презентації читачі мали змогу послухати уривки творів Василя Шкляра у виконанні автора, а також у пісенній версії Олександра Смика. Придбати книги відомого автора і отримати автограф могли усі охочі. До речі, цього року також перевидали ще дві книги Василя Шкляра – «Маруся» та «Тарас Бульба». Незабаром також планують екранізувати роман «Чорний ворон».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео