Віра Олександрович

Театр: цілий тиждень головною у Тернополі буде жінка (програма фестивалю)

Театр_літо

Жінка - у любовному трикутнику і в звичайному офісі. Жінка-мати і жінка-коханка. Пошуки представницею прекрасної статі свого місця у родині, поруч із чоловіком і навіть на чолі великої держави.

Саме така «нитка» з’єднає усі п’єси, які покажуть цього року під час фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют». Про це «Терену» розповіла керівник літературно-драматургічної частини обласного драмтеатру Ірина Папуша.

Папуша
Папуша

Нагадаємо, головна мистецька подію року триватиме із 17 по 24 вересня. Тож Тернопіль знову цілий тиждень житиме в одному ритмі із режисерами і акторами. А сюрпризів вони підготували – чимало, навіть планують провокувати.

Фестиваль відкриють п’єсою друга Леся Курбаса

- Фестиваль цього року – ювілейний, уже 15-й. Ми дуже тішимося, що приїдуть відразу шість театральних труп із Києва. Окрім того, свої роботи представлять Волинський, Рівненський, Чернівецький і Львівський театри, - каже вона. – Нову постановку покажуть і наші колеги - Тернопільський обласний драмтеатр і обласний театр актора і ляльки. Загалом глядачі зможуть переглянути 12 вистав різного жанру.

Вистави відбуватимуться на великій і малій сценах драмтеатру, а також - на сцені театру актора і ляльки (вул. Січових Стрільців, 15 – прим.). Будуть у програмі (див. афішу унизу – прим.) і провокативні постановки, і несподіване прочитання класики. Адже фестивалем зацікавилися представники сучасної молодої режисури, які на сцені багато експериментують. Тож три вистав матимуть вікові обмеження - до 18 і 14 років. Це варто врахувати театралам при купівлі квитків. А їх, до слова, у касі залишилося уже небагато.

- У програмі цього разу: дві комедії, рок-опера, вистава про жінок, жива історія, love-story із антрактом, трагедія і навіть драма, а також – гумористична замальовка «анекдот із антрактом», казка і драма-феєрія, - перелічує Ірина Папуша. – Причому відкриє фестиваль Київський академічний театр «Колесо». Він привезе комедію Миколи Куліша «Блаженний острів, або Отак загинув Гуска». Оскільки цьогоріч «Театральні вечори» присвятили 130-річчю Леся Курбаса, то було б гріхом не розпочати фестиваль п’єсою його друга і колеги. Власне, перед цією постановкою відбудеться урочисте відкриття заходу, представлення членів журі.

Волиняни подарують глядачу комедію Альдо Ніколаї «Любов до скону», а чернівчани – постановку за мотивами п’єси Айвона Менчелла «Сяй, мій божевільний діаманте!».

- Класичний взірець академічності - «Украдене щастя» Івана Франка – у Тернополі покажуть львів’яни. Режисер - Федір Стригун. І більше навіть нічого додавати не треба, - розповідає пані Папуша. – Неодмінно, на мою думку, здивують глядача «Криваве весілля» Фредеріка Гарсія Лорки від акторів перфомативного театру «BEDLAM» і «Хелемські мудреці» Михайла Гершензона у постановці Києво-Могилянського театрального центру «ПАСІКА» і театральної студії «ВІК».

Театр2
Театр2

Будуть з’ясовувати, де має бути жінка – знизу чи зверху?

Завдяки фінансуванню із обласного бюджету на фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» вдалося запросити більше колективів, ніж це було останніми роками. Причому найбільшу трупу – майже 80 акторів привезе Рівненський академічний обласний український музично-драматичний театр. Вони покажуть давно очікувану тернополянами рок-оперу - «Білу ворону» Геннадія Татарченка і Юрія Рибчинського.

- Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки готує прем‘єру - казку Оксани Дмитрієвої «Василина», - додає керівник літературно-драматургічної частини. – А незалежна творча майстерня із Києва «сІнемАтографь» - це ще одна дуже цікава назва колективу – на сцені театру актора і ляльки покаже нове прочитання Івана Карпенка-Карого. У них вистава - не «Безталанна», а «Пристрасть».

Окрім того, Київський «Дикий театр: театр, що провокує» привезе виставу «Бути знизу». Ірина Папуша стверджує, що дивитися цю п’єсу деяким чоловікам буде дуже важко. Проте – саме мужчин вона, у першу чергу, на цю постановку і запросила.

- Автора п’єси «Кольори» - Павла Ар’є тернопільські глядачі уже добре знають, бо він запам’ятався їм виставою «Пріся», - продовжує співрозмовниця. – Ми побачимо цього разу постановку Київського театру «Золоті ворота».  

Закриють фестиваль тернополяни показом музичної комедії за однойменною повістю Миколи Гоголя - «Сорочинський ярмарок». Режисер - В’ячеслав Жила. Після цього журі оголосить відзначених у різних номінаціях.

- Тепер я бажаю лише одного: щоб Бог дав гарної осінньої погоди, аби численні гості змогли сповна насолодитися перебуванням у Тернополі, - підсумовує Ірина Папуша. – А тернополян принагідно запрошую із посмішками, гарним настроєм і квітами - до нас, на фестиваль!

Афіша2
Афіша2

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео