Віра Олександрович

Петро Васько: «Зробіть собі полігон і утилізуйте сміття у Тернополі» (фото, відео)

Депутати5

Втрутитися в ситуацію і не допустити запровадження новацій, що суперечать Конституції і законам України, на сесії 8 грудня обласних депутатів просили активісти. Підтримала їх і частина обранців краян.

Нагадаємо, йдеться про скандал, так звану «Революцію мамусь», що не стихає, а набирає обертів у Тернополі. Спричинило такий спротив одне із рішень міської ради (про це докладно читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

До трибуни 8 грудня вийшов представник ГО «Автомайдан» Павло Іванечко. Активіст від ім’я батьків, чиї діти відвідують дитсадки Тернополя, звернувся до депутатів із проханням негайно втрутитися і зняти проблему, що виникла через вимагання оплати із «чужих» дітей у дошкільних закладах.

[embed]https://youtu.be/zbS5Wcg-deY[/embed]

Активіст наголосив, що рішення міської ради суперечить Конституції і законам України. Він запевнив депутатів, що зможе відповісти на будь-які їхні запитання з приводу наростаючого в обласному центрі скандалу.

Іванечко
Іванечко

[embed]https://youtu.be/ppMqOja85rg[/embed]

На сесію також прийшли кілька мамусь, яким уже повідомили про обов’язкову оплату за садок із 1 січня – понад 1200 грн. Сказали своє слово і депутати облради. Зокрема, представник партії «Громадянська позиція» Петро Васько нагадав, що розділення людей на сільських і міських може мати неочікувані наслідки.

Окрім питання садочків, я хочу згадати так звану «Карту тернополянина», - каже він. - Це нормально взагалі чи це дискримінації сільського населення? Давайте ще зробимо картку скалатчанина чи картку підволоччанина, і коли будуть їхати автомобілі з Тернополя, то будемо знімати з них данину. Давайте також будемо брати додаткову плату за воду з тернополян. Вони ж беруть її з району. У мене є питання до міської ради: «А куди ви своє сміття возите - не у район?». Тоді зробіть собі полігон і утилізуйте сміття у межах міста. Хай тернополяни дихають тими відходами...

Голова обласної держадміністрації Степан Барна зауважив, що Тернопіль – це єдине місто в Україні, що додумалося поділити дітей на «своїх» і «чужих». Мовляв, якщо так і буде, то область також має за що вимагати гроші у міськради. Натомість голова обласної ради Віктор Овчарук закликав «не заганяти депутатів у політику». На його думку, на сесії не варто витрачати час на такі дискусії, бо крапку у них має ставити суд. Батьки, які сприйняли ці слова доволі емоційно, запевнили, що зупинятися не збираються і протестуватимуть доти, поки їх не почують.

До слова, захищали позицію міської ради на сесії лише представники ВО «Свобода». Зокрема, не викривляти інформацію активістів просив Олег Сиротюк, а Олександр Башта повторював, що його обрали тернополяни, тому він буде захищати місто.

Сесія4
Сесія4

Незабаром після цього Павло Іванечко оприлюднив документи, які мають безпосередній стосунок до цього скандалу. Цитуємо допис на сторінці у «Фейсбук»: «Стало відомо, чому громади не укладають договори про міжбюджетні трансферти, а батьки обурені вимаганням з них коштів. Виявляється, виконавець рішення Л. Бицюра не повідомив ОТГ і районну раду, натомість виконання рішення перекинули на плечі власне батьків дітей… Таким чином, виходить, що самі чиновники ТМР саботували рішення міськради. Тепер, коли все стало відомо і коли почався реальний процес переговорів голів ОТГ, районної ради із ТМР, надіємося, що депутати скасують дискримінаційний п. 4 рішення №7/14/19 і батьки не будуть залежними від «недопрацювань чиновників». Ось так…

Документ
Документ

Про те, що також відбувалося на 3-му засіданні обласної ради, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео