Що саме вбиває шлюб

сімя

Шлюб руйнують не тільки такі серйозні речі, як подружня зрада чи фінансова розтрата, - існують менш очевидні, але не менш дієві способи вбити відносини в парі. І, на жаль, вони досить поширені. Ось 6 речей, які, на думку сімейних психологів, здатні зруйнувати шлюб.

6 речей які повільно вбивають шлюб.

Ви не дружите ні з ким крім чоловіка/дружини

Проводити час разом дуже важливо, але не зводьте ваші соціальні потреби тільки до спілкування з другою половиною. Давайте один одному простір для спілкування з друзями і знайомими. Ваш шлюб стане тільки міцніше, пише gazeta-misto.te.ua.

«Будувати і підтримувати дружні стосунки з іншими людьми - дуже важливо для обох подругів, - каже каліфорнійський психолог Райан Хоус. - Завдяки друзям ми отримуємо новий досвід, підтримку і переглядаємо свої життєві перспективи, що позитивно впливає і на сімейні відносини. Людям необхідні близькі люди крім подружжя».

Ви недооцінюєте важливість дотиків

Якщо ви рідко торкаєтеся один до одного і майже не обнімаєтеся, значить ви вже на шляху до холодного, безпристрасного шлюбу.

«Звичайно, інтимні стосунки зовсім не повинні бути фетишем, але якісь ознаки чуттєвої уваги надзвичайно важливі у відносинах, - говорить австралійський сімейний терапевт Дебора Кемпбелл. - Це може бути всього лише легкий дотик або обійми; зовсім не обов'язковий бурхливий секс».

У тривалих відносинах подружжю важливо нагадувати один одному, що вони як і раніше улюблені і бажані. «Ви повинні розуміти, що ви вибрали саме цю людину як свою кохану, і ніхто не може з нею зрівнятися».

Ви піддаєтеся дурному впливу інших пар

Безсумнівно, дуже важливо підтримувати тісні дружні відносини, але якщо ви оточите себе неправильними людьми, це може негативно позначитися на ваших відносинах у шлюбі.

«Ваші друзі дійсно впливають на ваш шлюб, усвідомлюєте ви це чи ні, - каже сімейний психотерапевт Лора Хек. - Ваші друзі обговорюють або скаржаться на свого чоловіка в розмовах з вами? Або, може бути, вони фліртують і пристають до інших за спиною свого партнера?

Поганий приклад заразливий - якщо у ваших друзів проблеми в стосунках або з установкою кордонів, ця отрута може пошкодити і ваші відносини». Навпаки, оточуючи себе людьми з нормальними, здоровими взаємовідносинами всередині пари, ви самі як пара стаєте краще.

Ви не допомагаєте з прибиранням

Коли ваша чоловік або дружина відповідальні за левову частку прання і прибирання в сім'ї, то неминуче виникне роздратування. Згідно з дослідженням, проведеним в 2015 році в Альбертському Університеті, пари, в яких подружжя не розподіляли домашні обов'язки між собою, були менш міцними і щасливими, ніж ті пари, в яких буденне прибирання було розділене на двох.

Може бути, на початку відносин питання про те, хто наводить порядок - не проблема, але в подальшому він стає одним з основних приводів для сварок.

«Не має значення, чистюля ви або бруднуля, важливо те, чи зможе чистюля бути більш гнучким, а бруднуля хоч іноді прибирати, - говорить він. - Образи можуть накопичуватися довго, тому краще заздалегідь чесно поговорити про ваше бачення порядку в домі».

Ви не обговорюєте ваші відносини

Вдумливе, уважне спілкування (а не просто чергові фрази «як пройшов твій день?» І «які у нас плани на вихідні?») Сприяє зміцненню вашої любові.

«Обговорюючи один з одним ваші відносини, ви починаєте ставити глибші, складні питання: «Що хорошого у нас сьогодні було як у пари?» «Що я сьогодні зробив для того, щоб зміцнити наші відносини?», «Можливо, я щось можу зробити для тебе?», «В який момент сьогодні тобі було добре зі мною, коли ти відчував/відчувала себе коханою?» - пояснює сімейний терапевт Ліз Хіггінс.

Можливо, спочатку під час таких розмов ви будете почувати себе трохи ніяково, але з часом ви зрозумієте, наскільки вони цінні для вас. Як тільки ви почнете, ви помітите, що легко обходитесь без злості і претензій один до одного.

Ви все частіше відчуваєте себе просто сусідами по квартирі

Синдром сусіда - тихий, але поширений вбивця відносин. Коли ви стаєте жертвою синдрому, ви відчуваєте, що живете паралельними життями, вас пов'язує лише спільне житло, фінансові справи і діти.

«Якщо ви стали жертвами синдрому сусіда, необхідно дуже уважно переглянути ваші відносини, щоб повернути в них іскру», - каже Лора Хек. Щоб внести новизну у відносини, психолог рекомендує парам почати проводити більше часу разом, зайнятися цікавим проектом і працювати як одна команда.

«Це повинно бути щось цікаве подружжю. Наприклад, перепланування будинку, заняття новим видом спорту, подорож на машині в вихідний або вивчення екзотичної кухні. Знайдіть те, що цікаво вам обом і займіться цим».

Вибір читачів за тиждень

Відео