Віра Олександрович

Скандал відклали: у Тернополі захворіли… представники «Батьківщини»

Основне

«Захворіли, захворіли! Ви ж бачили: одна із них - вагітна, інша – теж жінка» - розводив руками Микола Сліпченко – керівник міської організації ВО «Батьківщина».

Саме так політик реагував на докори голови Тернопільської міської територіальної виборчої комісії (ТВК) Віктора Дрозди («Фронт змін»). Він і ще кілька членів ТВК не приховували свого роздратування. Мовляв, вони все покинули і прийшли на засідання, бо треба ухвалювати термінові рішення, а інші – «навіть на телефонні дзвінки не відповідають».

Нагадаємо, чергове засідання міської ТВК скликали дійсно терміново - сьогодні, 1 лютого. Представники партій мали забратися у кабінеті ПК «Березіль» о 18:00. Не дивно, що так поспішали, адже завтра, 2 лютого, - сесія Тернопільської міської ради. Очікувалося, що вже ввечері стануть відомі прізвища трьох нових депутатів від ВО «Свобода», які отримали шанс сісти у крісла замість Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького. І відповідно, вранці вони вже могли б отримати мандати і працювати. Але – не судилося…

ТВК_літо
ТВК_літо

На засідання ТВК прийшли лише 9 її членів, а цього – надто мало. Оскільки у комісії загалом – 18 представників від різних партій, то для кворуму треба бодай 10 осіб. Причому за такої низької явки добитися «потрібного» голосування – вкрай важко. Це доводять кілька попередніх засідань, де ніяк не могли ухвалити питання відкликання депутатів. Врешті це зробили аж 25 січня. Причому «під роздачу» потрапили тільки екс-свободівці, а відкликання трьох депутатів від ВО «Батьківщини» реалізувати не вдалося (про це «Терен» писав ТУТ прим.) – голосів «за» не вистачило. Ось тепер представники цієї партії у ТВК, вочевидь, «віддячили» своїм колегам.

Трохи подискутувавши, члени ТВК розійшлися. Коли відбудеться наступне засідання комісії – невідомо. Тож ситуація конкретно «зависла»…

До слова, Іван Сороколіт передбачав, що на засіданні ТВК події можуть розгортатися за кількома сценаріями. Про це він написав на своїй сторінці у «Фейсбук».

Снимок
Снимок

Втім, варто визнати: прихильники відкликання екс-свободівців останніми днями дійсно доклали чимало зусиль, аби форсувати події. Зауважимо, позачерговий з’їзд партії скликали у суботу, 27 січня. Натомість судді Тернопільського адміністративного суду Осташ А.В. і Підлісна І.М. лише вчора, 31 січня, відмовили у задоволенні клопотання щодо забезпечення позову, поданого Іваном Сороколітом, Ігорем Турським та Романом Навроцьким. Вони просили призупинити рішення міської ТВК на час розгляду справи по суті.

Отже, дива таки не сталося. Сценарій розгортається за чітко складеним планом, хоча і з невеликими затримками. Автори, без сумнівів, сидять на вулиці Листопадовій. А тернополянам залишається бути глядачами і робити власні висновки із подій, що для багатьох мали б стати хорошою наукою.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео