Віра Олександрович

Тернопіль: ринок «Аляска» таки забудують - підприємцям пропонують «переїхати» (фото, відео)

Депутати5

Найгарячіших дебатів на сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 2 лютого, очікували вже під час обговорення пункту №1 порядку денного – «Про розгляд звернення підприємців із ринку «Аляска».

Втім, сталося не так, як гадалося. Спершу депутати спокійно заслухали звіт голови тимчасової депутатської комісії Михайла Ібрагімова. Взяли його «до відома» і навіть озвучили свої варіанти виходу зі складної ситуації. Врешті компромісне рішення отримало 37 «за». Чи погодяться із цим підприємці? Поки що – невідомо. Адже зберегти той ринок, на якому вони працювали понад 20 років, все-таки не вдасться. Територію забудують. Торговицю частково обіцяють зберегти, але вона вже буде іншою.

Ібрагімов
Ібрагімов

Нагадаємо, сесія міської ради розпочалася близько 9 ранку і була доволі продуктивною. Про найцікавіше, що там відбувалося, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Порушень містобудівного законодавства не виявили

Вивчити проблему і запропонувати варіанти вирішення конфлікту запропонували самі депутати на одній із минулих сесії (читайте ТУТ прим.). Тоді і створили спеціальну комісію. Вона засідала тричі. Про це розповів її голова – Михайло Ібрагімов, який також є керівником постійної комісії міської ради із питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму.

[embed]https://youtu.be/yL99ebzN78U[/embed]

До складу комісії, за його словами, запросили представників двох постійних депутатських комісій: із економічних і земельних питань. Долучили і підприємців.

- Нашою метою було знайти порозуміння між підприємцями і ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД», - каже він. - Оскільки проблема виникла в площині суб’єктів господарювання. У процесі роботи ми зрозуміли, що бажання врегулювати цю ситуацію в плані укладення відповідних договорів і співпраці у другої сторони практично не було.

Підприємці вважали, що ТОВ «Тернопільський міський ринок» здійснює роботи на території, де вони чимало років торгували, - із порушенням чинного законодавства. Відтак, за словами пана Ібрагімова, вони просили, щоб орендар комунальної землі віддав частину ділянки їм. Там вони і планували продовжити працювати. Натомість ТОВ «Тернопільський міський ринок» надав інспекторам Держархбудконтролю документи про те, що роботи із реконструкції, які вони проводять, є законними.

[embed]https://youtu.be/IBb56Onyekw[/embed]

Депутати, які входили до складу комісії, навіть звернулася до виконкому, аби міська влада розглянула можливість вилучення земельної ділянки у ТОВ і передачі її підприємцям.

- Порушень містобудівного законодавства під час перевірки відділ земельних ресурсів міськради не виявив, - додає Михайло Ібрагімов. - Не знайшли і підстав для вилучення у ТОВ «Тернопільський міський ринок» землі...  На цьому комісія вичерпала свої можливості.

Варто зауважити, за перебігом конфлікту стежать і в поліції (читайте ТУТ прим.). Адже неодноразово події набирали загрозливого характеру.

600-800 метрів на пільгових умовах отримають підприємці

Тоді слово взяв депутат міськради Тарас Білан. Він повідомив, що до вирішення проблеми із місцями для торгівлі долучилося очолюване ним підприємство «Промінь». Мовляв, спільними зусиллями можна все вирішити.

- Підприємці із ринку «Аляска» були на прийомі у заступників міського голови. Після того вони звернулися на підприємство «Промінь» , - розповідає він. - Ми надали земельну ділянку на 282 квадратних метри на вул. Леся Курбаса за ціною 5 грн 82 коп. в оренду на три роки під встановлення автопричепів для торгівлі.

білан
білан

Втрутилися у дискусію й інші депутати. Наприклад, Андрій Грицишин запропонував дати протокольне доручення відділу земельних ресурсів перевірити цільове використання ділянки, на якій розташований ринок. І в разі виявлення «невідповідності», підготувати на сесію проект рішення про припинення права користування ТОВ цією ділянкою.

- Попередження підприємці отримували, причому неодноразово і в письмовому вигляді, - зауважує депутат Андрій Газилишин. – Отже, вже давно мали думати, щось шукати… Однозначно, пропозицію Білана треба зараз підтримувати.

Натомість голова земельної комісії Андрій Шкула нагадав, що комісія дійшла згоди із адміністрацією ринку, яка ініціювала реконструкцію, щодо укладення попередніх угод про те, що після завершення робіт, 600-800 метрів на пільгових умовах отримають саме ті підприємці, які подекуди нині залишилися без засобів до існування. Щоправда, підприємців не всі пропозиції втішили. Вони, вочевидь, очікували радикальнішого рішення.

[embed]https://youtu.be/X3cQ7qGlPHc[/embed]

До речі, до рішення таки додали пункт №4: рекомендувати ТОВ «Тернопільський міський ринок» укласти угоду на пільгових умовах із підприємцями, які виявлять бажання працювати на ринку після його реконструкції.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео