Віра Олександрович

Тернопільщина: «безплатні» адвокати добилися 11 виправдувальних вироків у кримінальних справах (фото, відео)

Хондогій

Аж 18 точок доступу до системи безоплатної правової допомоги вже створили на Тернопіллі. Торік до них звернулися 22 тисячі громадян.

Про це розповіла директор Регіонального центру із надання безоплатної правової допомоги в області Ірина Хондогій. Принагідно вона поінформувала представників обласних ЗМІ про результати діяльності системи безоплатної правової допомоги в області у 2017 році (під час прес-конференції також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ).

[embed]https://youtu.be/zh8fqz6wPtw[/embed]

 - У системі безоплатної правової допомоги на Тернопіллі нині працюють 77 юристів. Торік до них звернулися понад 21 тисячу громадян, - каже вона. - Переважна більшість, тобто близько 16 тисяч, це – люди, які потребували консультацій і роз’яснень законодавства. Лише у Регіональному центрі у 2017-му видали 1762 доручення для участі адвокатів у кримінальних провадженнях. І в результаті ми маємо 11 виправдувальних вироків. Це – дійсно позитив, бо раніше подібного не траплялося.

27939010_1880188932022766_841498632_n
27939010_1880188932022766_841498632_n

Окрім того, вагомі досягнення є у забезпеченні якості надання безоплатної правової допомоги і моніторингу якості надання такої допомоги адвокатами. Причому винагороду за виграш у справі вони почали отримувати доволі високу, стверджує Ірина Хондогій.

- Наші адвокати є «безплатними» тільки для клієнтів, насправді їм за роботу платить держава. Єдине, що покладають на людей – сплата судових зборів, - уточнює фахівець

[embed]https://youtu.be/xpypgIKfeo0[/embed]

Також очільниця Регіонального центру відзначила продуктивну роботу юристів системи безоплатної правової допомоги у вирішенні цивільних і адміністративних спорів, докладніше із цим можна ознайомитися в Інформаційному дайджесті системи безоплатної правової допомоги в Україні. Його запровадили на періодичній основі, адже він має на меті об’єднати усіх учасників процесу організації надання безоплатної правової допомоги навколо спільних цінностей і принципів.

- Враховуючи виклики, які стоять перед суспільством і задля забезпечення соціальної справедливості, а також підвищення рівня правової культури і свідомості населення, ми постійно розширюємо коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, - стверджує Ірина Хондогій. – До того ж, претендувати на таку поміч нині можуть дуже багато людей, а не тільки пенсіонери і переселенці.

[embed]https://youtu.be/4ECXfOQn7DM[/embed]

Нагадаємо, в Україні діє єдиний номер із надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, можна уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін у законодавчій базі щодо її надання, актуальні адреси і контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія – цілодобова, а дзвінки у межах України – безкоштовні.

Хондогій2
Хондогій2

Фото і відео автора. Інфографіка - з сайту: http://ternopil.legalaid.gov.ua/ua/.

Довідка. Успіхи адвокатів, які працювали за дорученнями Регіонального центру у 2017 році:

  • 11 виправдувальних вироків;
  • у 9-ти випадках в результаті розгляду клопотання слідчого, прокурора про обрання затриманій особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою внаслідок дій адвоката (апеляційної скарги сторони захисту) у суді обрали м’якший запобіжний захід;
  • закрили 11 проваджень за реабілітуючими підставами;
  • у 12-ти випадках змінили правову кваліфікацію злочину;
  • у 9-ти випадках зменшили кількість епізодів обвинувачення;
  • 137 випадків звільнення від відбування покарання із випробуванням;
  • 133 випадків призначення найменш суворого із передбачених статтею особливої частини КК України альтернативних покарань, м’якшого покарання, ніж передбачене санкцією статті (ст. 69 ККУ) або мінімального строку (розміру) покарання.

Вибір читачів за тиждень

Відео