Віра Олександрович

Вищу пенсію військовим на Тернопільщині виплатять вже у березні (документ)

Основне

Уряд розпочне підвищення пенсій військовослужбовцям ще до ухвалення відповідного закону, але у межах чинного законодавства. Тобто на допомогу від держави у дещо вищому розмірі жителі Тернопільщини можуть розраховувати вже в кінці березня.

У цьому журналіста «Терену» запевнили фахівці Департаменту інформації і комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, провести перерахунок пенсій українським військовослужбовцям – негайно, а не відкладаючи цей процес на рік, вимагали депутати Тернопільської міської ради (читайте ТУТ – прим.). Через це вони навіть звернулися до Президента України, Прем`єр-міністра  і Голови Верховної Ради. Тернополян обурило рішення Уряду перенести терміни виконання своєї ж Постанови «Про грошове забезпечення військовослужбовців» із 1 січня 2018 року на 1 січня 2019 року. Власне, хвиля невдоволення піднялася тоді по всій Україні.

Гривні
Гривні

Отож, із другої половини березня Пенсійний фонд таки розпочне виплати перерахованих пенсій військовослужбовцям.

- Основі виплати розпочнуться із 1 квітня, - повідомили у Секретаріаті Кабінету Міністрів. - Пенсії будуть перераховані із 1 січня 2018 р. Тобто, у квітні військові пенсіонери отримають перераховану пенсію за січень-квітень.

Пенсії, як пояснили фахівці, будуть перераховані за довідками уповноважених структур, в яких особи проходили службу (Міноборони, МВС, та інші). Тому пенсіонерам не потрібно окремо звертатися до Пенсійного фонду. При перерахунку пенсій військовослужбовцям (окрім осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ) врахують: оклад за посадою, оклад за спеціальним званням, процентну надбавку за вислугу років.

- При перерахунку пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ враховуватимуть: оклад за посадою, оклад за спеціальним званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення і премію за січень 2016 року, - уточнили фахівці.

Снимок1
Снимок1

Пенсії будуть підвищувати поетапно. На першому, починаючи із 1 січня 2018 року,  пенсії для військовослужбовців підвищать у середньому на 1 500 грн. Із 1 січня 2019 року пенсії зростуть у середньому ще на 750 грн. А із 1 січня 2020 року – ще у середньому на 750 грн.

- Таким чином за два роки військові пенсії зростуть приблизно удвічі, - запевнили у Кабміні. - Зараз середня пенсія військових складає 2 898,41 грн.

Окрім того, при перерахунку пенсій також врахували вимоги Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців і деяких інших категорій осіб» у частині перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС, відповідно до закону «Про Національну поліцію України». Пенсії їм перерахують із 1 січня 2016 року із розстрочкою виплати коштів за попередній період. Тобто із 1 січня 2018 року вони будуть отримувати нові пенсії, а суму за попередній період їм будуть виплачувати, починаючи із 1 січня 2019 року.

- Загалом пенсії будуть переглянуті для співробітників 12-ти силових відомств, - додають у Кабміні. - Підвищені пенсії врешті мають отримати майже 498 тисяч осіб. У бюджеті Пенсійного фонду передбачили 7,8 млрд грн на ці потреби.

Снимок2
Снимок2

Однак, підкреслили урядовці, вирішення всіх питань пенсійного забезпечення військовослужбовців можливе тільки із ухваленням відповідного закону. Зокрема, тільки на рівні закону можна передбачити вищі пенсії для військовослужбовців, які перебували у зоні бойових дій. До слова, закон такий уже розробили. Документ наразі обговорюють на майданчику РНБОУ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео