Віра Олександрович

Тернопіль: грізно кликали «на килим», а натомість похвалили (фото, відео)

Гаврилюк_осн

Звіту головного поліцейського Тернополя Сергія Гаврилюка давно вимагали міські депутати. Втім, на сесії 15 червня це перетворилося не на «допит», як усі очікували, а на майже суцільний потік подяк правоохоронцю.

Нагадаємо, «Терен» писав, що депутати мають чимало претензій до роботи поліції, а тому давно хотіли послухати особисто Сергія Гаврилюка (докладно читайте ТУТ – прим.).

Доповідачів з питання «Про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку» на сесії було двоє: Сергій Гаврилюк і представник управління патрульної поліції Тернопільщини.

– Тернопіль залишається найбезпечнішим містом в Україні, – каже пан Гаврилюк. – Протягом п’яти місяців поточного року у Тернопільський відділ поліції надійшло 17 237 звернень громадян, що практично на тому ж рівні, як торік. Протягом звітного періоду облікували 1 138 кримінальних проваджень, що на 25,7% менше, ніж за аналогічний період 2017-го, відсоток розкриття у цих кримінальних провадженнях на рівні минулого року – понад 26%. Проте кількість осіб, яким пред’явили підозру про вчинення кримінальних правопорушень зросла на 4%.

– Разом із тим, – уточнює він, – на 25,6% зменшилася  кількість тяжких і особливо тяжких злочинів: 279 проти 375 торік. За перший квартал 2018-го не зареєстрували жодного факту нанесення тяжких тілесних ушкоджень (торік було 2).
– Наразі зареєстрували 2 випадки зґвалтувань, винних встановили, –- додає поліцейський. – Розкриття становить 100%.

Окрім того він похвалився, що завдяки спільним зусиллям працівників Тернопільського відділу поліції, УПП у Тернопільській області та інших підрозділів вдалося досягнути суттєвого зменшення кількості хуліганств. Якщо торік було 29 фактів, то у поточному році - 13, причому 11 із них – уже розкриті.

Також у 2018 році, за словами пана Гаврилюка, розкрили 113 злочинів, скоєних у минулих роках.

– Зважаючи на те, які нині кадрові проблеми у поліції, свою роботу вони виконують дуже добре, – зауважує міський голова Сергій Надал. – Тому варто подякувати і Сергію Гаврилюку, і його підлеглим.

Власне, більшість депутатів були такої ж думки. Дехто відверто дякував за співпрацю і ефективну роботу. Проте і запитання теж були. Зокрема, про скандальний бар «Теко», де постійно відбувалися бійки і скандали, а нещодавно навіть зафіксували стрілянину.

 Трохи дивними запитаннями про тернопільського «Моріарті», який винен в усіх наших бідах, збив доповідача спантелику депутат Тарас Білан. Він повідомив, що вже написав до поліції чимало запитів і звернень з різних питань, але отримав натомість лише відписки. Тому скористався можливістю і передав документи поліцейському привселюдно.

До трибуни покликали також командира батальйону управління патрульної поліції Тернопільщини Олександра Лизуна. Він переважно чемно вислуховував усі запитання депутатів і… обіцяв передати цю інформацію керівництву. Щоправда, на запитання про проблискові маячки на авто патрульних правоохоронець відповів більш розширено.

 За його словами, з початку цього року працівники УПП в Тернопільській області за «гарячими слідами» розкрили 98 злочинів, серед яких: 4 грабежі; 22 злочини пов’язані із нанесенням тілесних ушкоджень; 14 крадіжок; 2 хуліганства; 39 злочинів пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, а також 6 злочинів пов’язаних з незаконним поводженням з вогнепальною і холодною зброєю або вибуховими речовинами.

– Для порівняння, за аналогічний період торік патрульні розкрили 83 злочини, що на 15% менше, порівняно з показниками 2018-го, – підсумував він.

Звісно ж, результат звіту був логічним – його взяли до відома. Також під час сесії розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео