Віра Олександрович

Якими «пряниками» заманюють бізнесменів на Тернопільську митницю (фото, відео)

Тернопільська митниця ДФС – одна з найменших в Україні, проте стає все популярнішою серед суб'єктів зовнішньо-економічної діяльності. Тож наразі нашим митникам вдається виконувати і навіть перевиконувати доведені їм із Києва плани.

Про це на засіданні колегії обласної держадміністрації розповіла начальник Тернопільської митниці Державної фіскальної служби Оксана Антонович. За нагоди, вона поскаржилася, що надходження від митного експерименту на ремонти доріг краю цьогоріч – трохи менші, ніж усі сподівалися.

Ділові партнери є у 55-ти країнах світу

За словами Оксани Антонович, цього року побільшало охочих оформляти товар саме на митниці у Тернополі. Чимало із цих фірм зареєстровані в інших регіонах. Так працювати їм не забороняє закон.

Найчастіше, за її словами, з області експортували: електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо); м'ясо яловичини; освітлювальні прилади; цукор білий і кондитерські вироби; білкові речовини (казеїн технічний) тощо. Імпортували здебільшого: електроустаткування (проводи та арматуру ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо); механічне обладнання; полімерні матеріали (сировина для виробництва поролону, вироби із пластмаси); транспортні засоби; морожену рибу та інші товари.

Антонович1
Антонович1

- Найбільшими платниками на Тернопільській митниці ДФС наразі є: ТОВ «Арго-сем», «Лотос», ТОВ СЄ «Борднетце-Україна» (Тернопіль), «Шредер» і компанія «Лан», - продовжує Оксана Антонович.

Загалом зовнішньо-економічні операції наші бізнесмени, за її словами, проводили з партнерами з 55 країн світу. Зокрема, експорт товарів із Тернопілля здійснювали до: Польщі (54,3% від усього експорту), Білорусі, Нідерландів, Німеччини і Казахстану.

Прозорим процес оформлення допомагає робити «єдине вікно»

Найбільше уваги під час звіту приділили митному експерименту, адже завдяки цьому Тернопілля досі отримувало непогані гроші на ремонт доріг.

- Через доведений нам індикативний показник і ситуацію з перевиконанням планів на українських митницях ситуація складається гірше. Так, ми за 5 місяців дали 15 млн грн, але тільки 6 млн грн піде на розбудову доріг, - пояснює вона. – Тобто про 50% від суми вже не йдеться, бо в інших областях не виконали індикативний показник.

Гості2
Гості2

Оксана Антонович запевнила, що на Тернопільській митниці максимально сприяють тим, хто обслуговується на діючих митних постах: Тернопіль, Чортків, Збараж. Більше того, фахівці навіть готові виїжджати для оформлення товару туди, де зручно клієнту.

Максимально прозорим процес оформлення товарів допомагає робити «єдине вікно», що зводить фактично до нуля «людський фактор». Адже власник товару тоді не має прямого контакту з інспектором митниці. Окрім того, це значно пришвидшує процес оформлення документів. Усі згадані факти сприяють тому, що обслуговування на Тернопільській митниці стає комфортнішим. Це допомагає залучати до нас нові фірми-експортери. Але цього – замало, вважає голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Відтак він попросив усіх голів районних адміністрацій і керівників громад стати протекціоністами власного краю, тобто «рекламувати» нашу митницю, аби там обслуговували усе більше клієнтів, що у свою чергу наповнювало б казну.

Під час засідання колегії ОДА йшлося також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео