Віра Олександрович

Цирку і будь-яких виставок з тваринами у Тернополі більше не буде (фото)

Афіша_основне

Питання про заборону розміщення у Тернополі цирків, виставок і звіринців, що залучають у гастрольну діяльність диких та екзотичних тварин, все-таки розглянуть у міській раді.

Проект такого рішення з’явився на офіційному сайті 11 липня. Його автор – один з «наймолодших», за часом отримання мандату, депутатів – Ігор Костюк.

Костюк
Костюк

Нагадаємо, з подібною пропозицією свободівець виступав на сесії 15 червня, але тоді питання не розглянули, бо воно не пройшло необхідну процедуру («Терен» про це докладно писав ТУТ прим.). Тепер, схоже, цей пункт буде у порядку денному наступної сесії, але коли – поки що невідомо.

Аби переконати тернополян у доцільності заборони цирків і виставок з тваринами Ігор Костюк навіть зробив такий допис на своїй сторінці у «Фейсбуці»:

Снимок_Костюк
Снимок_Костюк

У проекті рішення йдеться, що його варто ухвалити з декількох причин (цитуємо): «…враховуючи неодноразові заклики зоозахисників, значний суспільний резонанс, пов’язаний з проблемою негуманного ставлення до тварин, та беручи до уваги електронну петицію щодо заборони розміщення пересувних цирків, зоопарків, звіринців і виставок тварин у місті, що надійшла до Тернопільської міської ради 20.05.2018 р. і в кількаденний термін набрала більше необхідної кількості голосів, з метою захисту від загибелі, страждань, неетичного використання на арені цирку, неналежного утримання і транспортування тварин внаслідок жорстокого поводження із ними у пересувних транспортних засобах, з метою недопущення порушення законодавства та порушення благоустрою у місті Тернополі…».

Якщо депутати підтримають таку пропозицію свого колеги, то під заборону потрапить діяльність пересувних цирків, виставок та/чи будь-яких інших видів мобільних розваг, в яких задіяні тварини. Тобто слон, як у травні 2018 року, нашим парком уже не гулятиме.

Слон_парк
Слон_парк

Схоже, не буде вже і виставок тропічних метеликів, черепашок, ящірок, папуг, величезних равликів, тарганів, пітонів та інших представників тваринного світу у «Подолянах» і Українському домі «Перемога».

Виставка
Виставка

Доведеться також внести зміни до «Правил благоустрою Тернополя», затверджених ще 19.05.2011 р. за №6/8/20:

  • Пункт 2.5. «Громадянам забороняється:...» доповнити абзацом: «Розміщувати на території міста (незалежно від права власності на земельну ділянку) шатра пересувних цирків (зооцирків), стаціонування фургонів з тваринами пересувних звіринців і проведення публічно-видовищних заходів із залученням тварин»; - РОЗДІЛ 5.1. Розміщення сезонних об’єктів сфери послуг, відпочинку і розваг на території міста доповнити реченням: «Дозволи на діяльність пересувних звіринців не видають відповідно до заборони»; - РОЗДІЛ 17. Забезпечення благоустрою і вимоги до розміщення зовнішньої реклами та вивісок доповнити пунктом: «Забороняється реклама видовищних заходів пересувних звіринців, відповідно до ухвали міської ради».

Відповідні розпорядження відтоді отримають у комунальному підприємстві «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя». Натомість відділу зв’язків з громадськістю і ЗМІ доведеться у 10-денний строк після затвердження рішення оприлюднити його в засобах масової інформації та на офіційному сайті.

До речі, контроль за виконанням цього рішення планують покласти на постійну комісію міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності (голова – Олег Климчук із фракції ВО «Свобода»).

Фото автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео