Віра Олександрович

У Тернополі переборщили із декомунізацією чи просто забули? (фото)

Берегиня

Під час реконструкції фасаду колишнього магазину «Берегиня» нові власники приміщення… забули про меморіальну таблицю, присвячену Герою Радянського Союзу Миколі Карпенку.

Нагадаємо, про ремонт у крамниці на вул. М. Карпенка, 1 «Терен» писав докладно (читайте ТУТ прим.). А от про неприємний інцидент, із цим пов'язаний, сьогодні, 3 вересня, повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» міський депутат Андрій Шкула.

Снимок
Снимок

Тернополянин написав (цитуємо): «Під час реконструкції фасаду «Берегині» (під відкриття АТБ) робочі зняли меморіальну дошку М. Карпенку. І не дуже поспішають вчепити її на оновлений фасад. Певно, пам’ятка не пасує корпоративному стилю. Мешканці вулиці Карпенка здивовані. Рідні, які там живуть, шоковані, бо робітники повідомили, що вказівки повернути дошку на місце, не отримували…».

Депутат також наголосив, що Микола Карпенко не був комуністичним лідером чи партійним діячем. Він – військовий, командир танку. Причому чоловік загинув в бою, визволяючи Тернопіль. Бюст героя також є у «Старому Парку».

Pam-Karpenko-Mykola
Pam-Karpenko-Mykola

– Я уже звернувся в центральний офіс АТБ, – пише далі Андрій Шкула. – Пообіцяли до 7 днів дати відповідь, хоча відкриття магазину – уже завтра. Окрім того, я подав депутатське звернення у Тернопільську міську раду, аби ситуацію виправили. Також попросив, аби оновили меморіальну дошку, якщо на ній є радянська символіка.

Берегиня_ф
Берегиня_ф

До речі, декомунізація – це система заходів, теоретична і практична діяльність, спрямовані на звільнення від впливу і наслідків комуністичної ідеології в усіх сферах життя країни та суспільства після падіння комуністичних режимів. Цей процес в суспільному житті України розпочався із освіти і виховання. Наприклад, із програм навчальних закладів вивели дисципліни, присвячені вивченню основ комуністичної ідеології, історії Комуністичної партії тощо. На підприємствах та у військових частинах ліквідували так звані «Ленінські кімнати», прибрали бюсти Леніна та інших комуністичних партійних діячів.

Втім, один із визволителів Тернополя – Микола Карпенко таким не був. Тим паче, у Тернополі досі пам’ятають і з вдячністю згадують не лише його, а й Анатолія Живова і Григорія Танцорова та інших. Ім’я останнього носить навіть катер «Герой Танцоров». І про жодні зміни щодо цього, нагадаємо, не йшлося.

Фото із відкритих джерел, а також «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео