Віра Олександрович

Федір Стригун: «Тернопільський глядач – це винятковий глядач» (фото, відео)

Справжнє театральне свято уже стартувало у нашому місті. Відкриття 16-го Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» відбулося вчора, 16 вересня.

І першим на сцену традиційно вийшов чоловік у чорному довгому пальті й крислатому капелюсі. Цього року його роль виконував актор Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка Євген Лацік.

- Ми покликані слугувати справі утвердження нової методології, проникати до внутрішнього світу людини, до філософського осмислення дійсності, - каже він. – Саме це є важливим поступом у творенні нової форми сценічного мистецтва…

Театралів у залі того вечора забралося дійсно чимало. Вони усі були в передчутті прекрасного. Адже «Тернопільські театральні вечори. Дебют» завжди дарують шанувальникам Мельпомени чимало сюрпризів. Не минеться без цього і в 2018-му.

Глядачі2
Глядачі2

У програмі вперше не буде вистави від господарів фесту. Втім, афіша буде різноплановою, адже на глядачів очікують постановки у різних жанрах (докладно читайте - ТУТ і ТУТ). Причому у репертуарі «Тернопільських театральних вечорів-2018» будуть роботи як знаних режисерів, так і зовсім молодих митців.

Глядачі1
Глядачі1

Так, уже сьогодні, 17 вересня, Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я» покаже політичний детектив «Кафе Республіка». Режисер - Богдан Гнатюк.

- Своїми найкращими роботами вас вітатимуть колективи та режисери зі Львова, Києва, Хмельницького, Луцька, Коломиї та Чернівців, - розповідає ведучий дійства, заслужений артист України Олександр Папуша. – Отож, ми усі з вами говоримо: «У добру путь, 16-ті «Тернопільські театральні вечори. Дебют»!

Нагадаю, на фестивалі присуджуватимуть нагороди за найкращу режисуру, акторську роботу першого і другого плану, за найкращий сценічний ансамбль і сценографію, музичне оформлення, пластику, за високу акторську майстерність і вірність професії тощо. Очолює журі народний артист України Федір Стригун.

- Фестиваль – не для акторів. Вони і так, бідаки, кожного дня грають вистави, - каже Федір Стригун. – Фестиваль – це для вас, шановні глядачі. Фестиваль робите ви – своїм відвідуванням, своєю любов’ю до театру і бажанням бачити театр.

Стригун
Стригун

Після цього він зробив неабиякий комплімент жінкам, які були присутні у залі.

- Тернопільський глядач – це винятковий глядач, - продовжує Федір Стригун. – Правда, серед присутніх – більшість жінки. Ну, що поробиш: жінки – мудріші! (овації у залі) Вони – чистіші, вони – глибші, вони – ерудованіші, емоційно збудливіші. А чоловікам часто набагато краще – біля телевізора посидіти, подивитися «95 квартал»…

До слова, під час фестивалю працюватиме і спеціальне журі – журналістське. Його цього року очолив Богдан Мельничук - український письменник, драматург, редактор, журналіст, краєзнавець. Варто згадати, що він - заслужений діяч мистецтв України (2008 р.), член національних спілок журналістів і письменників України, краєзнавців, а також - Наукового товариства ім. Т. Шевченка.

Фото і відео автора, а також – із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео