14 Грудня 2019, Субота


Погода
Погода на Тернопільщині 15 грудня

У Кременці рибалки замість заробітку отримають штраф (фото)

Це цікаво
Тернопільський графолог вже кілька років співпрацює з правоохоронцями зі всієї України

Переселенці неохоче вибирають Тернопільщину для проживання

Дільничні у Тернополі матимуть кабінет – електронний

Найбільша смертність українців через хвороби

Переселена у Тернопіль просить допомогти знайти квартиру

У селі на Тернопільщині реалізували одразу два проєкти

Дмитро Підручний «провалився» у дисципліні, в якій є чинним чемпіоном світу

До кременецького музею повернули рідкісну колекцію старовинної зброї (фото)

На Тернопільщині на одне вільне робоче місце претендує 6 осіб

Танки з пластиліну – у хлопчика з Лановеччини унікальний талант (фото)

Олена Підгрушна привезла українській збірній четверту сходинку

Настя Меркушина в десятці кращих на Кубку IBU

Тернопільські зоозахисники отримали підтримку в парламенті

Успіхи Тернопільщини: коли отримали більше, ніж очікували

Фоторепортаж Це цікаво
Неперевершені деталі старих тернопільських дверей (фоторепортаж)

У Раді прийняли закон про боротьбу з аграрним рейдерством (Агроновини)

Коли є чим похвалитися: на Тернопільщині бізнесу повернули сотні мільйонів

У Тернополі досі тривають ремонти на тротуарах та дорогах

Відео
Кінець року: у Тернополі ухвалять бюджет і вирішать нагальні питання (фото, відео)

Це цікаво
14 грудня в історії Тернопільщини

Юні легкоатлети з Тернопільщини здобули декілька нагород на міжнародних змаганнях (фото)

У Байковецькій громаді школярі представили свої роботи на конкурсі «Замість ялинки – зимовий букет» (фото)

На сайті громади показали як будують дитячий садок у селі Біла (фото)

13 Грудня 2019, П’ятниця


У Ланівцях відбулася презентація книг відомих письменників (фото)

Погода
Прийшов Наум, зимній вітер подув

Зловмисниця проникла у помешкання на Тернопільщині та намагалася викрасти речі і алкоголь

Скільки коштуватиме для тернопільських школярів участь у пробному ЗНО

Один із міських автобусів Тернополя з 14 грудня змінить маршрут

Невже кошторис-2020 на Тернопільщині ухвалять без бюджетних слухань?

Китайці зухвало «підставили» жінок з Тернопільщини на 4 мм (фото)

Анонс
Що чекає тернополян на вихідних

Фотофакт
Тернопільський «Красунчик дня»

Тернопільський лікар отримав престижне звання (фото)

Яких правил слід дотримуватися тернополянкам при розвантажувальних днях

Хвилинка грамотності для тернополян: як добре ви знаєте Україну (тест)

Чотири модерністичні візерунки тернопільських балясин (фото)

У Тернополі гвардійцям віддячили за службу з охорони судових установ (фото)

В Україні спростили сертифікацію сільгосптехніки (Агроновини)

Зимова риболовля для жителя Тернопільщини завершилася протоколом (фото)

Дмитро Підручний у спринті показав кращий результат, ніж Олена Підгрушна

Любителів чужого майна у Тернополі побільшало

Тернополян просять врятувати життя лікарки дитячого реабілітаційного центру

У крадіжці декількох автівок підозрюють жителя Бережанщини

Монахиня у Чорткові всиновила дев’ятеро дітей (відео)

Відійшла у засвіти очільниця міста на Тернопіллі

Єврейські надгробки використали для фундаменту ферми на Тернопільщині (фото)

Через штрафне коло Олена Підгрушна втратила «золото» на Кубку світу

Жителька Збаража стала жертвою зловмисника

Зимове містечко у Тернополі розширює свої межі (фото)

За підробку лікарських препаратів тепер загрожуватиме довічне ув’язнення

Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

Ганна Гармаш із Чорткова поїхала до батьків в Італію п’ять років тому. За цей час вона встигла не лише досконало вивчити італійську, а й по-справжньому закохатися в культуру харчування цієї країни. Нині дівчина навчається на сировара і мріє відкрити власну справу у рідному містечку на Тернопільщині.

Маршрут успіху

Ганна родом із Черкащини. Коли їй виповнилося сім років родина переїхала до Чорткова. Тут Ганна закінчила гімназію, вступила до Тернопільського медичного університету й здобула фах стоматолога. Попрацювавши кілька років лікарем вона вирішила поїхати до батьків у Рим.

– Мені дуже хотілося пожити в іншій країні, цікаво було більше дізнатися про її культуру та побут, – розповідає Ганна. – Спочатку навіть планувала продовжити тут свою професійну діяльність, але коли ближче познайомилася з італійською етногастрономією, то вирішила неодмінно спробувати себе у цій сфері. В Італії – справжній культ їжі, люди прискіпливо ставляться до того, що споживають. Їхні національні страви, продукти харчування не просто смачні, а й корисні, бо виготовлені з натуральної сировини. Мене цікавило все, але найбільше до душі припало сироваріння. Я скачувала з Інтернету спеціальну літературу, переглядала відео. Як кажуть італійці, «крала своїми очима». Тоді я ще не володіла італійською мовою, але мій рівень англійської дозволив з легкістю опанувати нові знання. За це щиро вдячна своїй вчительці з Чорткова Ірині Дмитрівні Чепизі. 

Згодом я вирішила вступити до університету, але навчання коштує тут дуже дорого. За один рік треба заплатити п’ять-шість тисяч євро. Тож я вибрала інший шлях – курси сироваріння, вартість яких три тисячі євро. Впродовж кількох місяців я слухала лекції, відвідувала ферми, сироварні, вивчали санітарні норми і процес виготовлення сиру. Саме тоді зробила свій вибір – захотіла стати сироваром і в майбутньому відкрити власну справу в Україні.

Італійський досвід – для України

Половину шляху до своєї мрії Ганна Гармаш пройшла. Нині вона працює у сироварні «I Casal del Pinо», що в перекладі на українську означає «Сосновий замок». Власницею фермерського господарства, до складу якого і входить сироварня, є Іларія Фенді – донька відомої італійської дизайнерки Анни Фенді. У господарстві утримують шістсот голів овець. З їхнього молока і виготовляють різні сорти сиру, як-от Пекоріно стаджонато, рікотта солодка та солона, качотта і навіть моцарелла. Зазвичай господарі збувають сир закладам харчування. Також його можна придбати в крамниці, що поруч із сироварнею. Особливість цього підприємства в тому, що тут використовують лише натуральну сировину і не додають жодних консервантів.

– Робота на сироварні не з легких, – розповідає наша землячка. – Окрім мене працює ще один старший сировар. Варимо сир три дні у тиждень. Щодня переробляємо триста літрів молока, з якого виготовляємо 14-15 голівок сиру по чотири кілограми. Спочатку переливаємо молоко у сироварну ванну, відтак витягуємо згусток і розкладаємо у форми. Далі завантажуємо сироватку. Цей процес досить тривалий. Крім того наше завдання – не лише зварити сир. Цей продукт – живий організм, його не можна просто покласти на полицю. Сир потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща.

І хліб пече, і дегустатором буде

Крім виготовлення смачного сиру Ганна ще й випікає духмяний домашній хліб на заквасці та освоює фах дегустатора. Це супутня професія сировара. В Україні вона зустрічається рідко, а от в Італії дуже цінується. Після навчання Ганна отримає сертифікат, який дозволить їй брати участь в оцінюваннях якості сиру.

Нині Ганна живе мрією повернутися в Україну і відкрити власну справу – утримувати невелике господарство і варити сир. Та головне її бажання – принести культуру правильного харчування, щоб рухати вподобання і смаки українців до кращого.

– Знаю, що реалізувати таку ідею непросто, – каже жінка. – Мої знайомі, які започаткували справу сироваріння в Україні, розповідають, що для того їм довелося «пройти сім кіл бюрократії». Але я – оптиміст. Мені дуже хочеться реалізувати свої бажання в Україні. Я мрію прославити рідне місто. Тож надіюся, що вже скоро ми з рідними повернемося додому і м’яку моцареллу та ніжну рікотту, які вже давно є візитівкою Італії, можна буде спробувати і в Чорткові. 

Марія Безкоровайна, Тернопіль Наживо

Фото з допису

362

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали
Інші публікації автора