Оксана Бучко

Тернополянам допомагають вчитись іноземні студенти (фото)

45769012_1930059200632331_5472501037682130944_n

Приїхав навчатись у Тернопіль та допомагає навчатись тернополянам 27-річний Кайзер Кодюа. Він проводить щотижневі заняття англійської мови для початківців та тих, хто володіє мовою на рівні C1. Студент розповів «Терену», як вільно заговорити англійською мовою за півроку та як покращити систему освіти у різних напрямках навчання.

- Які враження у Вас від Тернополя та від тернополян, які відвідують Ваші заняття англійської мови?

- У Тернополі вражає те, що люди уміють гуртуватись та робити спільні справи. Я жив в Німеччині, там також усі привітні одне до одного. Але кожен діє все таки окремо. А тут відчувається атмосфера єдності. І такі ж відвідувачі моїх занять – відкриті та згуртовані. Багато із них приходять компаніями – одногрупники, друзі чи учасники англомовних клубів. Вони продовжують спілкування поза межами моїх занять, які стають для них місцем зустрічі. Надзвичайно приємно бути в такій атмосфері.

- Як виникла така ідея проведення занять англійської?

- Мій друг працює у програмі «Вікно в Америку». Він викладає в бібліотеці англійську також. Попросив мене допомогти. Я дуже люблю допомагати людям. Якщо потрібне саме вивчення англійської, то  безперечно зацікавлений зробити це.

- Які методи застосовуєте у вивченні англійської мови? Скільки часу потрібно відвідувати заняття, аби вільно заговорити нею?

- Я беру різні вправи: на запам’ятовування фразових дієслів, на вивчення вимови, на вивчення вставних слів. Кожне заняття також має тему для обговорення, коли люди виражають свої думки по-англійськи. У ході спілкування з тими, хто вчить мову, виникають інші ідеї. Нещодавно мене запитали, як вимовляти букву «k» у слові «know». А це беззвучна буква – silence letter. От я й підготував списки слів на такі ж букви. Серед них були і невідомі слова, які доповнили словниковий запас відвідувачів. Якщо у людей є рівень С1, говорити вільно можна і через 6 місяців. На моїх заняття вони покращують вимову і здатність спілкуватись.

- Що Ви думаєте про систему освіти в Україні?

- Я задоволений рівнем освіти. Але в Україні непотрібно переходити на іноземні стандарти ривками. До прикладу, я навчаюсь у медичному університеті. Йде мова про запровадження екзамену для 3-го курсу – IFOM. Це американська система освіти. І потрібно спершу змінити систему освіти тут, а потім вводити екзамен. Бо він не відповідає отриманим студентами можливостям в українських вишах. Також є багато непотрібних речей у навчальних програмах для учнів, які лише ускладнюють процес вивчення і не дають результатів. Їм повинні викладати матеріал так, щоб його можна було охопити і зрозуміти.

- Чи легко було освоїтись в іншій країні, також зважаючи і на релігійні відмінності?

- На мою думку, те, як ми адаптуємось, залежить від нас самих. Мій вибір – це шукати можливості для щастя, оточувати себе хорошими людьми, демонструвати найяскравішу сторону життя. Так, є релігійні відмінності. Але є багато людей, навіть не іноземців, які дотримуються такої ж форми. У гуртожитку медичного університету ми маємо приміщення, де відбувається наше прославлення і читання Біблії. Тому усі можливості для реалізації нам забезпечені.

- Що плануєте у майбутньому?

-Що буде далі – не люблю планувати. Знаю точно, що хочу завершити навчання у Тернополі. Тож проведу ще чотири роки саме у цьому місті.

 

received_341552586662068
received_341552586662068

До слова, заняття англійської мови Кайзер Кодюа проводить щосуботи о 17:30 у приміщенні  Тернопільської обласної  універсальної наукової бібліотеки.

received_1997443053624921
received_1997443053624921

received_557996871328494
received_557996871328494

 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео