У Ланівцях через звільнення директора школи перекрили дорогу, але водії намагалися проїхати крізь натовп (відео)

Люди не пропускали ніякий транспорт, окрім швидкої допомоги. Сама акція тривала трохи більше години і була попереджувальною.

– Метою акції є відновити Онищука Олега Володимировича на посаді директора нашої школи. Тому що звільнення людини посеред року ще й такої школи тягне за собою дуже багато наслідків. Проходить атестація педагогічних працівників, діти випускаються, документи вже треба готувати. А хто буде підписувати? Багато таких є нюансів, – розповідає вчитель Лановецької ЗОШ I-III ступенів №1 імені Ю. Коваля Олександр Смолій.

Спричинила усі ці події будівля колишньої «Станції юних натуралістів», яка із утворенням Лановецької громади залишилася під керівництвом попередньої районної ради. Проте опалення школи та двох прилеглих будівель на її території здійснювалося одночасно, оскільки так побудована система.

INTRO.00_03_53_07.Still001
INTRO.00_03_53_07.Still001

– Коли припинилися заняття гуртків, офіційно ніяких повідомлень не було. З початком опалювального сезону ніяких розпоряджень щодо того, щоб відключити систему опалення, не подавати тепло в це приміщення. Ніяких розпоряджень, документів до адміністрації школи не поступало. Тепер вийшла така ситуація, що ми опалюємо за кошти бюджету Лановецької громади, опалюється те приміщення, яке належить Лановецькій районній раді. Звинувачують мене в не цільовому використанні коштів, – пригадує звільнений директор Лановецької ЗОШ I-III ступенів №1 імені Ю. Коваля Олег Онищук.

За словами пана Онищука, вказівка про відключення будівлі від опалення була лише усною, але офіційних документів школа не отримала.

– Потім була усна вказівка від начальника включити, бо в іншому приміщенні знаходиться централізована бухгалтерія відділу освіти, який залишився від районної ради. За це опалення районна рада, згідно з договором, який був заключений між громадою і районом, за це приміщення оплата за тепло йде. Але «гілка» йде від школи і потім розгалуження: одна йде в одне приміщення – бухгалтерію, інша – до станції юних натуралістів. І якщо перекривається вентиль, то прикриваються повністю ті будівлі зовні. Відповідно, немає такої можливості перекрити щось тільки одне, – зазначає директор Лановецької ЗОШ I-III ступенів №1 ім. Ю. Коваля  пригадує Олег Онищук.

Хоча пан Олег був директором школи у Ланівцях лише протягом півтора роки, на його захист стали не лише колеги, але й учні та батьки, які вважають, що ця ситуація є незаконною і вимагають повернути директора на його посаду.

– Як керівник він є хороша, виважена, толерантна людина. На мою думку, це несправедливо його усунути. Ви самі бачите скільки людей збирається, скільки учнів «за», весь педагогічний колектив «за» Олега Володимировича. Тому що немає жодних мінусів, на мою думку. А так вчиняти з людиною не варто і не гідно, – розповідає Валентина Гапенчак, вчитель англійської мови.  

– Як директор – він чудовий. Адже, на відміну від минулого директора, який працював у цій школі 10 років. Він зробив за свої півтора роки керівництва набагато більше, ніж минулий. А також як педагог він теж чудовий, добрий, як людина хороший. Таких людей ще потрібно пошукати, – каже учениця 9-го класу Ілона Вдовін.

Хоча дорога була перекрита людьми, знайшлися ті, хто спробував проїхати через тротуар, ледве не зачепивши людей. Протестуючі вимагають повернення директора на посаду. Та все ж ні міський голова, ні керівник відділу освіти не дали коментарів щодо цієї ситуації, оскільки на робочому місці їх не було.

 Відео Петра ЛЯЩИНСЬКОГО

Вибір читачів за тиждень

Відео