Підсумки року на Тернопільщині: Байковецька громада – найкраща, Колиндянська – пасе задніх

2ac8d3f650d1

Експерти з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували бюджетні показники 665 ОТГ у розрізі  24 областей. Як виявилось, найбільш фінансово успішною громадою в Тернопільській області є Байковецька.

– Сподіваємось, що цей аналіз допоможе органам місцевого самоврядування зробити висновки та спрямувати зусилля на зміцнення фінансової спроможності, ефективніше приймати рішення щодо мобілізації ресурсів з метою нарощування фінансового потенціалу, раціонально використовувати кошти для ефективної реалізації своїх функцій і повноважень та забезпечити сталий розвиток громад, – зазначила координатор з фінансової децентралізації Яніна Казюк.

Згідно з показниками, беззаперечним лідером у графі «Власні доходи на одного мешканця за 2018 рік» є Байковецька ОТГ із показником 14 230 грн. Далі – Гусятинська (майже 4 500 грн), Великогаївська та Скориківська – трішки більше чотирьох тисяч, а замикає п’ятірку – Підволочиська ОТГ із 3 483 грн доходів на людину.

Трійку фінансово найслабших громад замикають Колиндянська ОТГ (1 137 грн), Коропецька (1 126) та Золотопотіцька (1 047).

Схожі показники рівнів дотаційності бюджетів. Адже лише чотири із 40 громад не отримують дотацій із державного бюджету – Байковецька, Гусятинська, Скориківська, Заводська. Більше того – Байковецька ОТГ 13% власних доходів передає до держбюджету, що свідчить про фінансову потужність громади.

Трійку найбільш залежних від державного бюджету громад склала Мельнице-Подільська (40,1% бюджету ОТГ надходить через дотації від держави), Колиндянська (40,4%), Золотопотіцька (43,4%).

Експерти вважають, що одним із оптимальних варіантів подальшого розвитку для громад із низькими показниками фінансової спроможності та демографії є їх приєднання до інших територіальних громад та створення більшої за площею і чисельністю ОТГ.

За інформацією Центрального офісу реформ при Мінрегіоні

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео