Оксана Бучко

Без знання англійської тернополяни не вступлять до вишу?

English-Blocks-grunge-map-621844172

Володіння англійською мовою на рівні не менш, як В1 - стане обов’язковою умовою для вступу. А ЗНО з іноземної мови складатимуть усі студенти після бакалаврату. Такі зміни чекають тернополян згідно Концепції розвитку англійської мови в університетах, яку розробили та затвердили в МОН.

Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 13 липня під час робочої поїздки на Тернопільщину, пише МОН.

- Річ у тім, що всі дослідження демонструють, що економічний розвиток країн дуже залежить від знання громадянами англійської мови. В цьому сучасному глобальному світі, який пов’язується економічними стосунками, науковими стосунками в різних сферах, які говорять між собою англійською мовою в різних країнах, зростає важливість знання англійської мови всіма фахівцями. І сьогодні, коли ми дивимось на Україну, то з не англомовних країн Європи, яких є 32, ми за рівнем знання англійської мови перебуваємо на 28 місці з 32. І це свідчить про те, що ми дуже втрачаємо свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови. Тому ми затвердили в Міністерстві освіти і науки разом із нашими партнерами, нам допомагала Британська Рада в Україні, допомагали представники закладів вищої освіти, громадські організації, Концепцію розвитку англійської мови в університетах, - відзначила Лілія Гриневич.

Вхід студентів у виші хочуть зробити із володінням англійської мови на рівні В1. Тож до 2023 року всі абітурієнти мають оволодіти мовою на відповідному рівні. Вони проходитимуть скринінг володіння англійською мовою.

Це буде ЗНО або стандартизовані іноземні тести з метою встановлення рівня володіння мовою. Якщо рівень нижче В1, до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) абітурієнти повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.

Студенти бакалаврату, незалежно від спеціальності, мають засвоїти іноземну мову на рівні В1+, якщо хочуть отримати диплом. Для старших рівнів – магістри та доктори філософії з академічним компонентом - обов’язковим буде рівень В2.

Під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин та зміни змісту мовних дисциплін. Планується, що надалі широко використовуватимуть іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2. Якщо говорити про конкретні кроки, то це передбачає:

- поширити Єдиний вступний іспит (ЄВІ) - тобто «ЗНО в магістратуру» з іноземної мови - на всі магістерські спеціальності для підтвердження рівня B2.

- через 5-7 років планується замінити іспит ЄВІ обов’язковим стандартизованим єдиним вихідним (кваліфікаційним) іспитом з англійської мови для всіх студентів бакалаврату.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео