Оксана Бучко

Громаду із Тернопільщини побачать на «1+1»

48722333806_0057913b18_z

Прем’єра нового сезону соціального реаліті «Громада на мільйон. Спеціалісти» відбудеться 14 вересня об 11:15 на «1+1». Участь у ньому бере Теребовялнська громада, що на Тернопільщині.

У 2018 році за підтримки програми DOBRE на телеканалі 1+1 вийшло соціальне реаліті «Громада на мільйон», у рамках якого об’єднані територіальні громади створювали проекти для поліпшення життя в регіонах та змагалися за інвестиції. 14 вересня стартує другий сезон, у центрі уваги якого стають фахівці із різних громад України та закордону. Глядачі спостерігатимуть за їхнім обміном та познайомляться з людьми, які власними ідеями намагаються змінити життя своїх селищ або містечок.

У новому сезоні беруть участь 16 громад, 5 з яких – іноземні. Зразкова вчителька школи Галицинівської громади опиниться у Фінляндії, де діти під час уроку можуть поводити себе абсолютно вільно, а лікар із Вознесенської громади вирушить до Естонії.

В рамках обміну фахівців із туризму, до громади міста Теребовля приїде очільниця відділу культури й туризму Новоград-Волинської, а на її місці опиниться молодий та креативний директор, який уміє заробляти гроші на всьому.

Фахівець у галузі готельної справи із Білоберізки керуватиме лакшері-закладом у Німеччині, а гуру з питань культури Мереф’янської громади побачить, як організовують фестивалі у Франції.

Спікери наголосили на важливості якісних програм, які допомагатимуть спеціалістам отримати новий досвід та знання. Завдяки яскравому формату телепроекту, меседжі про ефективність децентралізації побачать мільйони глядачів у всій країні.

– Із самого початку нашою ціллю було зробити щось інакше – розважальне, але водночас інформативне. І ми вважаємо, що перший сезон добре впорався із цим завданням. Цього разу ми переслідували цю ж саму мету, щоб показати цих особистостей і зміни, які відбуваються у громадах. «Громада на мільйон» – програма інформативно-розважального формату, де ми бачимо, як особистості змінюються. Це емоційно і дуже цікаво. Учасники і ми навчилися багато. Я багато подорожую громадами, і я бачу зміни, як процес привів до результату, – зазначив директор Програми USAID DOBRE Беррі Рід.

– Процес децентралізації відкрив великі можливості через підхід, характерний для всієї Європи, – додала співзасновниця Українського кризового медіа-центру, народна депутатка України Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Адже Європа – це територія громад. Як на мене, дуже важливо, що в новому сезоні телепроекту виокремлене розуміння того, наскільки важлива кожна людина, кожен фахівець, адже за будь-якою успішною реформою стоїть величезна робота людей на різних рівнях. Також надзвичайно важливо пояснювати ті трансформаційні процеси, які відбуваються в громадах, і як багато зусиль вони потребують. Я сподіваюсь, що в успішних громад, які брали участь у проекті, вийде довести своїм досвідом, як можна і треба рухатись далі, щоб ми жили в успішній країні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео