Віра Олександрович

Головний поліцейський Тернопільщини Олександр Богомол: «Нікуди той злочинець від нас не дінеться» (відео) 

Відбитки пальців, ДНК, почерк і чимало інших даних про особу, яка скоїла замах на ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого, зібрали поліцейські. Ось тільки цього для оголошення про підозру – замало.

Про це вчора, 20 січня, повідомив начальник Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол. Пресконференція тривала понад 1,5 години, і головний поліцейський краю встиг розповісти чимало цікавого (читайте ТУТ і ТУТприм.).

– Підозру у вчиненні цього злочину ми ще не оголосили нікому, – каже він. – Однак ми маємо велику кількість доказової бази і повірте, що людина, яка вчинила цей злочин, рано чи пізно нам попадеться. Доказова база зафіксована якісно. Не можу багато говорити, але все-таки скажу: є в нас і почерк, і ДНК, і відбитки пальців, і відеоспостереження, й інші докази. Нікуди злочинець від нас не дінеться... 

Поліцейські, за його словами, перевірили багато версій. До уваги брали і АТОвців, і саперів, і мінерів, і представників радикальних груп. Власне, під підозрою були всі, хто міг мати якість конфліктні ситуації і піти на такий злочин. 

Нагадаю, вибуховий пристрій на подвір’я будинку Андрія Крисоватого у селі Петриків підкинули торік, 4 вересня. Від вибуху серйозні травми тоді отримали і керівник вишу, і його дружина. Причому відео із трагедією, яке вмить поширилося Інтернетом, оприлюднили не поліцейські. Джерело встановити не вдалося, нарікає пан Богомол.

Перевіряючи різні версії, правоохоронці врешті переконалися: йдеться про серійного підривника, адже докази підтверджують, що цей злочин пов'язаний із вибухом, що стався на місяць раніше. Тоді, на початку серпня, небезпечний «подарунок» залишили на авто, що належить дружині колишнього заступника міського голови Тернополя, підприємця Володимира Камінського. Постраждав випадковий перехожий – 38-річний тернополянин, якого привабив пакунок на капоті. 

– Почеркознавча експертиза підтвердила: в обох випадках біля підривних елементів залишали листи, написані однією і тією ж самою особою, –  додає Олександр Богомол. 

Прес
Прес

Власне, ще одну вибухівку у травні 2019 року виявили у парку «Топільче». Тоді не постраждав ніхто. Пан Богомол поділився припущенням, що у такий спосіб підривник тренувався, бо йшлося не про цілеспрямований вибух. 

– І якість тієї вибухівки була досить низькою. Вона не мала б відповідного вибухового ефекту, – стверджує поліцейський. – Але зловмисник удосконалився і маємо такі наслідки...

До слова, представники правоохоронних органів на місці вибуху у дворі Андрія Крисоватого знайшли записку із текстом: «Подарунок від нас, memento mori, ректор, memento mori». У перекладі із латини це означає «Пам’ятай про смерть». У поліції цей напад кваліфікували, як замах на вбивство. І це - єдиний подібний злочин, який залишився нерозкритим у 2019-му.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео