Віра Олександрович

Тернопільські проблеми: хтось живе без світла, інші не можуть добитися реєстрації (фото, відео)

Звернення тернополян заслухали на сесії Тернопільської міської ради 7 лютого. Виявилося, нарікати містянам таки є на що. Дехто вже пороги оббиває упродовж 10-ти років.

Нагадаємо, на 46-й сесії депутати розглянули близько 200 питань і ухвалили чимало цікавих рішень. Про «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Депутати1
Депутати1

Першою до депутатів звернулася вдова учасника російсько-української війни Андрія Юркевича – Христина. Жінка розповіла, що на вулиці Бригадній у Тернополі, де вона отримала земельну ділянку як вдова учасника АТО, немає жодних комунікацій. 

Юркевич
Юркевич

– На моїй вулиці зараз немає світла і будь-яких комунікаційних послуг, – каже вона. – Якщо взяти з ТНЕУ, то у трансформатора не вистачає потужності. Вони нам не можуть дати світло і технічні умови. В обленерго мені сказали, що є офіційна відповідь, що має бути повністю весь мікрорайон забезпечений. Ціна питання, мені приблизно там сказали, – близько 300 мільйонів гривень.

За словами Христини Юркевич, мешканці вул. Бригадної не можуть одночасно ввімкнути два електроприлади: якщо гріється чайник, то «вибиває» телевізор тощо. Люди змушені підключати генератори, але це не рятує. Звісно ж, вирішити проблему самотужки через ціну питання тернополяни навряд чи зможуть, саме тому і шукали підтримки у мерії. Наразі у міській раді пообіцяли розібратися у ситуації.

Депутати2
Депутати2

Представниця садівничого товариства «Тернопільське» Тетяна Підгірна звернулася до міських депутатів із іншим проханням. Жінка стверджувала, що 100 родин, які постійно мешкають на території дач, що поруч із рестораном «Росинка», опинилися у «підвішеному стані». Адже територія, де нині постійно проживає частина членів садівничого товариства, розташована поза межами обласного центру і не включена у Генеральний план міста. Тільки тоді, коли «селище» приєднають до Тернопільської громади, люди зможуть зареєструватися у своїх будинках, а відтак – отримувати відповідні послуги і пільги. Адже нині ці люди, які працюють і платять податки у Тернополі, навіть на субсидії претендувати не можуть. 

Підгірна
Підгірна

– Там постійно проживають близько 100 сімей, – каже жінка. – У нас є атовці, інваліди та учасники війни. До нас не ходить жодна маршрутка. Але найгірше – нам відмовляють у наданні юридичної адреси. Ми вже 10 років про це просимо, а нам в цьому відмовляють…

До речі, доведені до відчаю члени садівничого товариства «Тернопільське», які вже 10 років оббивають пороги чиновничих кабінетів, нещодавно написали звернення до міськради. Тож там – в курсі їхніх проблем. Ба більше, міський голова Сергій Надал повідомив, що вже підказував людям єдиний законний спосіб вирішення їхніх негараздів.

– У садовому товаристві – понад тисячу власників. Вам треба зібрати загальні збори і запросити на них усіх, – каже він. – Річ у тім, що вимоги до дачного селища і житлового мікрорайону – різні. Якщо ми все оформимо так, як цього вимагає закон, тобто – ширину вулиць, тротуарів, комунікації, то 20-25% власників втратять там свої ділянки. Вони погодяться на це? 

Президія
Президія

Лише у випадку позитивного рішення загальних зборів членів садового товариства, за його словами, можна буде взятися за процедуру, якої вимагає закон. І тоді у 2021 році територію, де зараз «Тернопільське», дозволять внести у Генплан міста. Тетяна Підгірна із цим начебто погодилася, але попросила зараз хоча б транспортне сполучення із Тернополем забезпечити. Мовляв, біля ресторану «Росинка» є обладнана зупинка. Треба лише, щоб автобуси там почали зупинятися. Це значно полегшило б становище тих, хто зараз живе, як на острові. До того ж, їхні будинки відповідні служби відмовляються приймати в експлуатацію. «За» протокольне доручення з цього питання врешті проголосували 26 обранців тернополян.

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео