Віра Олександрович

Тернопіль: що підприємці вимагали від влади і що врешті можуть отримати

Підприємці (1)

Ломбарди, приватні стоматологічні клініки, заклади ресторанного і громадського харчування, а також об’єкти торгівлі продуктами швидкого харчування можуть запрацювати у Тернополі вже із 5 травня.

Протокол за результатами зустрічі представників Тернопільської міської ради і підприємців оприлюднили на сайті мерії. Із документом можна ознайомитися ТУТ. Окрім того, на «Терені» є звіт міського голови Сергія Надала про цю зустріч.

Нагадаємо, зустріч представників Тернопільської міської ради і суб’єктів господарювання, під час якої обговорювали План виходу бізнесу міста із карантину, відбулася 30 квітня. Однак результат досягнутих домовленостей ми зможемо побачити лише 5 травня або навіть 12 числа. Адже все залежить від подальших рішень міського оперативного штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня (запланували на 4 травня – прим.), а також – подальших рішень Уряду і Верховної Ради.

Підприємці, зокрема, висунули такі пропозиції: - дозволити працювати із 05.05.2020 р. за умови попереднього запису клієнтів і дотримання всіх санітарних норм (кварцування, масковий режим тощо) салонам краси і перукарням; - надати дозвіл на початок роботи з 01.05.2020 р. закладам громадського харчування з наданням послуг винятково на виніс, із дотриманням вимог карантину; - надати дозвіл танцювальним колективам, студіям в школам моделей на проведення індивідуальних занять із дозволу батьків; - дозволити салонам весільного і вечірнього одягу в окремо розміщених магазинах почати роботу з 01.05.2020 р. за умови дотримання санітарних обмежень 1 клієнт на 10 кв. м приміщення, масковий режим, температурний скринінг, дезінфекції приміщень кожні 3 години тощо; - вважати ломбарди фінансовими установами і дозволити працювати, враховуючи постанову КМУ №211 від 11.03.2020 р. зі змінами. - надати дозвіл підприємцям, які здійснюють роздрібну торгівлю одягом у спеціалізованих магазинах, що у торгових комплексах, на початок роботи з 01.05.2020 р. за умови дотримання умов: 1 покупець на 10 кв. м, дезінфекції приміщення, масковий режим тощо; - надати дозвіл приватним стоматологам розпочати роботу із надання винятково ургентних випадків.

Також місцеві підприємці попросили місцеву владу звернутися до Уряду. Суть пропозиції у тому, що органи місцевого самоврядування повинні самостійно приймати рішення щодо надання дозволів на початок роботи бізнесу.

Отже, якщо за вихідні 1-3 травня у Тернополі не станеться «стрибка» захворюваності на COVID-19, то із 05.05.2020 р. зможуть працювати: - заклади ресторанного та громадського харчування із застосуванням адресної доставки з вимогою санітарної обробки приміщень не рідше, ніж двічі на день, температурного скринінгу працівників на початку роботи, дотримання персоналом вимог щодо гігієни рук, захисту органів дихання, носіння рукавичок, безконтактної передачі замовлення, безконтактного розрахунку; - об’єктам торгівлі продуктами швидкого харчування в одноразовому пакуванні, у тому числі ваговим морозивом, напоями на розлив (кава, квас, газовані охолоджувальні та інші напої) –із забороною вживання їжі та напоїв на місці, а також з вимогою санітарної обробки не рідше, ніж двічі на день, температурного скринінгу працівників на початку роботи, дотримання персоналом вимог щодо гігієни рук, захисту органів дихання, носіння рукавичок, безконтактної передачі замовлення, безконтактного розрахунку; - суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію кави та інших гарячих напоїв, що готуються винятково персоналом на кавових апаратах в стаціонарних об’єктах торгівлі продовольчими товарами із забороною вживання напоїв на місці; - ломбардам - винятково через вікно, за умови використання засобів індивідуального захисту (маски, рукавички) працівниками і відвідувачами, з вимогою санітарної обробки приміщень не рідше, ніж двічі на день; - провадження діяльності з медичної практики з дотриманням санітарних і протиепідемічних заходів в умовах карантину; - приватним стоматологічним клінікам винятково для надання ургентної допомоги за умов: 1) надання Асоціацією стоматологів до штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної  ситуації природного характеру місцевого рівня (voz_ta_mz@ukr.net) переліку об’єктів, що відновлюють роботу; 2) надання списку медичного персоналу, що буде задіяний у наданні медичної послуги; 3) обов’язкове обстеження медичного персоналу на COVID-19 перед початком робіт; 4) робота медичного персоналу в засобах індивідуального захисту (захисні комбінезони, окуляри, маски, щиток) та дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів в умовах карантину.

До речі, якщо 5 травня «запустити» часткову роботу бізнесу не вдасться, то у Тернополі вже склали План виходу бізнесу міста із карантину із 12 травня, тобто після дати відміни жорсткого карантину в Україні.

Фото з сайту міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео