Віра Олександрович

Усе, що треба знати батькам, які хочуть віддати дитину у садочок в Тернополі (фото)

Садочок

Роботу дошкільних навчальних закладів у Тернополі дозволили відновити уже із 25 травня. Втім, і садочкам, і батькам малечі ще потрібен час на підготовку та узгодження всіх формальностей. Зокрема, щодо отримання довідок.

Тому повноцінно відвідувати дитячі садочки у нашому місті дошкільнята зможуть лише із 1 червня. Про це йшлося вчора, 21 травня, на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації (також читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). 

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, ще 20 травня у Кабміні ухвалили рішення про запровадження адаптивного карантину, що діятиме до 22 червня. Тож після 22 травня у частині регіонів із стабільною ситуацією щодо COVID-19 почали другий етап пом’якшення карантинних заходів. Тернопіль – не виняток. Тож, відповідно до постанови, у нас впроваджують послаблення карантину.

Наразі в усіх дошкільних навчальних закладах Тернополя триває інтенсивна підготовка приміщень і прилеглої території до роботи і прийому дітей в умовах карантину.

– Упродовж тижня всім працівникам дитсадків зроблять експрес-тестування на коронавірус, щоб уникнути будь-якої загрози для відвідувачів, а також для безпечного перебування дошкільнят у групах, – наголошує начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. – Усі діти до 1 червня повинні пройти медичний огляд у лікаря-педіатра та отримати довідки з відміткою про відсутність контакту з хворими на коронавірус тощо.

Pohylyak
Pohylyak

За словами пані Похиляк, у кожному садочку буде присутній медпрацівник, який щодня проводитиме температурний скринінг дітям і вихователям та стежитиме впродовж дня за станом здоров’я дітей. Здійснювати прийом дошкільнят будуть не у приміщенні, а на вулиці.

– Є одна порада у вказівках Кабміну, – зауважує міський голова Сергій Надал. – Не варто залучати до роботи людей із груп ризику, тобто це стосується працівників у віці 60+. Треба із цим розібратися.

Цей момент дійсно може створити проблему, визнала Ольга Похиляк, адже на кухнях у садочках працюють до 50% жінок у віці 60+. Очевидно, у них братимуть письмову згоду щодо добровільного виходу на роботу.

– Нагадаю, ми вже завершили закупівлю всіх необхідних миючих, антисептичних та дезінфікуючих засобів, – додає пані Похиляк. – Справа ще – за безконтактними термометрами і засобами індивідуального захисту для працівників і відвідувачів дошкільних навчальних закладів. Також ведуться роботи із поточного ремонту і утеплення будівель дитсадків, знезараження приміщень та аналізу питної води.

Тим часом, батькам малечі необхідно потурбуватися про довідку – дозвіл на відвідування дитсадка їхньою дитиною у нових умовах. Адже прийом буде можливим лише за умови наявності довідки форми 095/о. Її можуть видати лікарі-педіатри, дільничні та сімейні лікарі. 

Артимович
Артимович

– Таку довідку видаватимуть батькам без огляду і відвідування дитиною медичного закладу, аби не було зайвих контактів та інфікування, – уточнює генеральний директор-головний лікар Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович. – Отримати документ батьки можуть із 22 травня. Для цього необхідно сконтактуватися із медиком, записатися на прийом завчасно, прийти на чітко визначену годину і отримати довідку, в якій обов’язково має бути запис: «Дозволено відвідувати дошкільний навчальний заклад».

До речі, дітей, які не мають профілактичних щеплень, у заклад дошкільної освіти прийматимуть тільки за рішенням комісії лікарів педіатричного відділення. Причому із 1 червня у дитячому садочку медичний працівник буде проводити огляд дитини також на педикульоз (воші) і коросту. Окрім того, він буде вимірювати температуру тіла із відміткою у журналі. Перевіряти показники у дітей будуть і протягом дня.

Фото із відкритих джерел і трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео