Оксана Бучко

Влада на Тернопільщині вкрала гроші при будівництві амбулаторій

46

Жодної добудованої амбулаторії та жодного виконаного без порушень ремонту таких будівель не отримали на Тернопільщині у 2019 році. Хоча потреба у ремонті була у 81-ій амбулаторії. Також згідно плану передбачали збудувати 19 нових закладів такого типу.

За підсумками Рахункової палати у 2018-2019 роках на Тернопільщині неефективно використали майже 18 млн грн, які мали б піти на такі потреби.

- Проєктні організації при розробці проєктів і складанні кошторисів на будівництво не завжди враховували протипожежні вимоги до закладів охорони здоровя, технічні завдання на проєктування амбулаторій, - йдеться в аналізі Рахункової палати. - Результат – в 17 об’єктів будівництва не передбачене підключення до телекомунікаційних мереж, зокрема мережі Інтернет.

Щодо порушень законодавства з питань містобудівної документації та публічних закупівель аудит порушень не знайшов. Але були встановлені випадки неналежного технічного нагляду за будівництвом амбулаторій.  Такі порушення виявили на шести об’єктах будівництва у Тернопільській області: с. Куряни – 89,5 тис. грн, с. Стриганці – 68,0 тис. грн, с. Борсуки – 65,9 тис. грн, с. Скорики – 64,9 тис. грн, с. Старе Місто – 45,7 тис. грн, с. Вишгородок – 42,8 тис. гривень. Загалом, сума цих порушень становить 376,8 тис. грн.

Також встановили, що в акти виконаних робіт включали вартість будматеріалів та обладнання, які при будівництві не використовувалися. За договорами ці будівельні матеріали передали на зберігання постачальникам або підрядникам, але належних документів, які б це підтвердили, аудиторам не надали.

- У Тернопільській області на час перевірки розпочали роботи з будівництва усіх запланованих 19 амбулаторій – розповідають аудитори. - У липні 2019 року жодна із них не була накрита дахом, а будівельні роботи у с. Почапинці Тернопільського району тільки розпочали. Причина – відтермінування строків початку будівельних робіт через невчасне виготовлення проектно-кошторисної документації та дозволів, повільні темпи виконання будівельних робіт, недостатній рівень співфінансування з місцевих бюджетів, зупинення органами Казначейства операцій з бюджетними коштами (з 03.07.2019 по 02.08.2019 у зв’язку з непідтвердженням протягом трьох місяців факту виконання робіт за надану попередню оплату), а також відволікання 3,4 млн грн субвенції на придбання підрядниками дороговартісного медичного устаткування для амбулаторій, які ще не збудовані. У цій області коштом кошторисної вартості будівництва оплатили придбання двох неповних комплектів телемедобладнання, яке за призначенням не використовується.

У результаті перевірок визначили неналежний рівень матеріально-технічного забезпечення комунальних закладів охорони здоров’я, що негативно впливає на доступність сільського населення до якісного та ефективного медичного обслуговування. Підтвердженням цього стали численні факти порушень і недоліків на всіх етапах управління коштами субвенцією, що унеможливило своєчасне, повне та економне використання їх за призначенням.

- Попри затверджені 6000,0 млн грн субвенції на 2017–2019 роки на 01.08.2019 місцеві бюджети одержали 5000,0 млн грн, використали лише 1939,0 млн грн (39 відс. одержаних коштів), - йдеться у висновках Рахункової палати.

На думку аудиторів, залишок невикористаних коштів субвенції на рахунках місцевих бюджетів свідчить про неефективне управління Мінрегіоном та ОДА коштами. Негативно на будівництво нових амбулаторій аудитори визначили той факт, що перелік проектів будівництва у 2018 і 2019 роках неодноразово переглядався, через включення до нього низки об’єктів за відсутності ПКД, а в окремих випадках - надання пропозицій з недостовірними відомостями про терміни виконання проєктів, обсяги їх співфінансування з місцевих бюджетів, наявність широкосмугового доступу до Інтернету.

Як заходи, для усунення знайдених недоліків, Рахункова палата запропонувала:

- здійснювати перерозподіл за погодженням з Мінрегіоном залишків коштів субвенції і спрямовувати їх на реконструкцію та капітальний ремонт діючих амбулаторій, забезпечити їх, за потреби, медичним і телемедичним обладнанням та устаткуванням;

- посилити контроль за законним та ефективним використанням підпорядкованими структурними підрозділами коштів субвенції;

- вносити за фактами неналежного виконання функцій з технічного нагляду, що призвели до збитків державі, пропозицій до Атестаційної архітектурно-будівельної комісії про позбавлення відповідних осіб кваліфікаційних сертифікатів.

Такі кроки забезпечують більш злагоджене використання коштів субвенції та створюють умови кращого функціонування медицини у сільській місцевості.

Інформацію надали у Центрі громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео