Віра Олександрович

Володимир Богайчук: «Люди ігнорують вимоги карантину, тому ми і маємо на Тернопільщині значне збільшення числа хворих» (фото)

Штаб_область_04_06

Призовників на Тернопільщині будуть обстежувати на COVID-19. Окрім того, фахівці обговорили можливість пом’якшення карантинних обмежень. Проте ситуація зі спалахом у Тернополі значно зіпсувала загалом позитивну «картину».

Про це йшлося сьогодні, 4 червня, на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласній держадміністрації. Нагадаємо, послаблювати карантин на рівні краю почали ще у травні. Втім, через складну епідемічну ситуацію Кременеччина і Шумщина досі були «обділеними». Там і транспорт громадський ще не пустили, і освітнім закладам працювати не дозволили. 

Чайчук
Чайчук

У повідомленні на сторінці Тернопільської обласної держадміністрації у «Фейсбуці», зокрема, йдеться (цитуємо): «…45 тисяч гривень виділять із резервного фонду обласного бюджету для здійснення додаткового медичного обстеження призовників під час проведення призовної кампанії на строкову військову службу. За ці гроші куплять тести на визначення імуноглобулінів М-рівня, що виявляють гостру стадію захворювання на коронавірусну інфекцію…».

Як розповів на засіданні т. в. о. обласного військового комісара Олександр Скумбрій, призов на строкову військову службу на Тернопільщині цьогоріч триватиме із 1 до 30 червня. За цей час планують призвати 550 юнаків віком від 20 до 27 років.

– У нашій області показник захворюваності на 100 тисяч населення зараз практично удвічі вищий, ніж середній по Україні, – каже головний санітарний лікар краю Оксана Чайчук. – Як і раніше у нас є 4 райони, де показник захворюваності перевищує середньообласний: Кременецький, Шумський, Монастириський і Бучацький. 

Вікова структура хворих тривожить медиків, адже хворіють на Тернопіллі переважно люди активного віку – від 30 до 65 років. Причому 278 осіб – це медичні працівники. 

– Варто зауважити, що показник летальності у нас знижується, – додає пані Чайчук. – Втім, у рішення Штабу прошу внести пункт про те, що подальше пом’якшення карантину в області наразі можливе за винятком двох районів – Кременецького і Шумського. У населених пунктах, де сталися спалахи інфекції, у тому числі у Тернополі, слід продовжити спостереження. 

При цьому Оксана Чайчук повідомила останню цифру щодо кількості хворих на одній із підстанцій Тернопільського обласного Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. Тепер їх уже загалом 26 осіб, у тому числі – 5 контактних серед родичів. Мешкають вони усі у Тернополі, Тернопільському і Збаразькому районах. Тому інцидентні показники на цих територіях значно погіршилися. 

Богайчук
Богайчук

– Так, ми дійсно бачимо сьогодні певне зростання захворюваності, – підтверджує начальник обласного управління охорони здоровя Володимир Богайчук. – Наразі у лікарнях краю перебувають 33 особи. Причому 9 людей – у стані середньої важкості. Найбільше таких хворих у Кременецькій районній лікарні. 

Ситуацію зі швидкою допомогою він також прокоментував. Виявилося, що у місті зараз працюють 9 бригад, хоча до виїздів готові 14. Надання необхідної медичної допомоги у разі необхідності вони забезпечують. 

– Перед тим, як полегшувати якісь вимоги карантину, я закликаю аналізувати ситуацію у сусідніх областях, – додає Володимир Богайчук. – Львівщина, Чернівеччина, Рівненщина, Волинь – ситуація там не надто сприятлива. Тому я – «за» дотримання заходів щодо упередження розповсюдження інфекції. На жаль, люди всі вимоги повністю ігнорують. Ми бачимо це на вулиці, у магазинах. Відтак і маємо збільшення кількості хворих. Не можна полегшувати зараз усі запобіжні заходи. 

До слова, у Тернополі вирішили змінити чимало норм, що діяли раніше, вже із 5 червня. Наступні кроки зі зменшення карантинних обмежень у нашому краї очікують 15 і 22 червня.

Фото і відео зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео