Віра Олександрович

Про штрафи, борги і можливість їх списати розповіли жителям Тернопільщини

Березюк111

Про єдиний внесок у період карантину і порядок списання його заборгованості йшлося під час «гарячої лінії» в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

На питання платників податків відповідала начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС в області Лариса Березюк. Найактуальніші питання і відповіді, які обговорювали під час сеансу телефонного зв’язку, для читачів «Терену» підібрали у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області. Йшлося, зокрема, про штрафи, борги і можливість їх списати.

- Чи звільняються від нарахування і сплати єдиного внеску підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства у зв’язку із проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби?

- За даних обставин, фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за себе - за періоди із 1 по 31 березня, із 1 по 30 квітня та із 1 по 31 травня.

- Чи застосовують штрафи за порушення законодавства з єдиному внеску у зв’язку із проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусу?

- У періоди із 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

а) не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів; б) не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди, підлягає списанню.

- Чи необхідно підприємцю, який планує одночасно провадити незалежну професійну діяльність, подавати заяву за формою 1-ЄСВ?

- Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець і при цьому така особа розпочинає незалежну професійну діяльність, то вона подає до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою №1-ЄСВ із позначкою «Зміни» і копію документа, що підтверджує право фізособи на ведення незалежної професійної діяльності, протягом 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності.

- Який порядок подання заяв для отримання сімейним фермерським господарством додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів і голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску?

- Заяви для отримання сімейним фермерським господарством додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подається головою сімейного фермерського господарства за себе та членів фермерського господарства до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не пізніше як за 5 робочих днів до початку місяця.

До заяв додається копія договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства.

- Чи може страхувальник (роботодавець) подати повідомлення про прийняття працівника  на  роботу поштою?

- У нормах Порядку повідомлення ДПС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу не передбачили подання страхувальником (роботодавцем) повідомлення про прийняття працівника на роботу поштою.

- Яким чином здійснюється взяття на облік платників ЄВ – членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах?

- Для взяття на облік платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування члену фермерського господарства необхідно подати до контролюючого органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою №12-ЄСВ.

- Який порядок списання сум недоїмки, нарахованих платникам ЄВ, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми, згідно із нормами Закону від 13.05.2020 р. за №592?

- Із 3 червня 2020 р Законом №592 внесли зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Відповідно до цього, підлягають списанню за заявою платника несплачені станом на 03.06.2020 р. суми недоїмки, нараховані фізичним особам-підприємцям, крім фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та особам, які провадять незалежну професійну діяльність за період із 1 січня 2017 р. до дня набрання чинності Законом №592, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом №592:

а) фізособами-підприємцями – державному реєстратору заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до контролюючого органу – звітності; б) особами, які провадять незалежну професійну діяльність – до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності.

Зазначену звітність платник подає лише у випадку, якщо вона не була подана раніше. Нараховані і сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, відповідно до Закону, поверненню не підлягають.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео