Тернопільський благодійний фонд створив незвичний соціальний проект

109935961_639434029994606_3404138464061362690_n

Благодійний фонд «Майбутнє сиріт» на початку червня почав збирати перші плоди власної праці та втіленого в реальність чергового задуму. Соціальний проєкт «Наша теплиця», який запланували два роки тому, почав реалізовуватися цієї весни. Ароматна та корисна рукола, шпинат і салат стали першим урожаєм, який зібрали в теплицях. Тепер дозрівають помідори й перець.

Наразі зібраної продукції є небагато, однак, вирощений власними руками, без додавання хімічних препаратів і найважливіше – перший і такий бажаний урожай приносить неабияке задоволення для фонду «Майбутнє сиріт», пише Любов Тимчук для газети «Сільський господар плюс».

Ідея створити теплиці й зайнятися вирощуванням зелені та овочів виникла два роки тому в керівника благодійного фонду Андрія Назаренка. Відтоді він виношував її в голові та шукав шляхи реалізації проєкту.

– За спеціальністю я інженер-технолог харчових виробництв, – розповідає Андрій. – Для мене тема органіки, овочів і харчування близькі. Мати теплицю і вирощувати в ній органічну продукцію для випускників інтернатних закладів або на продаж задля фінансування інших проєктів нашого фонду, я мріяв давно, але не знав, з чого почати.

Підказка, як реалізувати задум, з’явилася в керівника благодійного фонду після того, як він закінчив навчання в Українському католицькому університеті у Львові за спеціальністю управлінець неприбуткових організацій. Там, за словами Андрія, він навчився створювати проєкти й дізнався, як можна заробляти на них кошти. Тоді ж зрозумів, як складати кошторис та залучати до проєкту інших учасників.

По закінченні університету Андрій Назаренко в одній із поїздок до США презентував свою ідею та план проєкту для представників української діаспори, які підтримали його й допомогли фінансово.

– Коли я приїхав додому, на рахунку нашої організації було приблизно 70 тисяч гривень, зібраних на цей проєкт – розповідає Андрій Назаренко. – Я відразу ж знайшов земельну ділянку, яку нам дали в безоплатну оренду, а також замовив дві теплиці.

Першим урожаєм, вирощеним у них, була рукола, пізніше з'явилися шпинат і салат. Перець і помідори, які посаджені в другій теплиці, теж уже дозрівають і навіть уже зібрано з них перші кілограми помідорів. Увесь урожай учасники благодійного фонду вирощують самотужки. Про тонкощі вирощування сільськогосподарських культур дізнаються з інтернету. Проте, Андрій неодноразово звертався через соцмережі й тепер просить агрономів, які можуть розповісти про особливості догляду за рослинами, допомогти їм. Наразі врожай росте без додавання жодних хімічних засобів. Усе натуральне. Знайшлися й перші його поціновувачі. «Майбутнє сиріт» власну продукцію не продає, однак її можна скуштувати, залишивши для фонду благодійні внески. Їх будуть скеровувати на потреби інших проєктів або на розвиток тепличного господарства.

Крім теплиць, на їхній ділянці росте невеликий сад із яблунь, черешень, груш, вишень і горіхів. Він теж потребує догляду й рук господарів.

Власним урожаєм благодійний фонд також ділиться з вихованцями інтернатних закладів, з якими його учасники тісно спілкуються й допомагають їм адаптовуватися до самостійного життя. Фонд «Майбутнє сиріт», створений випускниками цих закладів, є позитивним взірцем для випускників інтернатів. Його учасники щиро мріють про той час, коли всі вихованці будуть готові до самостійного життя, а в дитячих будинках не залишиться дітей-сиріт.

На фото: громадський активіст Василь Томчишин Vasyl Tomchishin та голова благодійного фонду «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко Andriy Nazarenko (справа) у теплиці.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео