Обрати владу Чортківської громади на наступних виборах можна буде без чортківської прописки

72352-1_large

Ухвалений наприкінці 2019 року Виборчий кодекс України вніс до законодавства зміни, які дозволяють громадянам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання, а не за місцем реєстрації. Це дасть можливість мобільним групам населення, таким як внутрішні переселенці чи трудові мігранти, повноцінно впливати на життя громади, в якій вони проживають.

Раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість людей можливості проголосувати на виборах. Тож люди, котрі живуть чи працюють у Чорткові чи селах громади, але «прописані» у іншому місті чи селі, не могли обирати владу Чортківської ОТГ, у якій вони фактично мешкають.

Але з 1 липня 2020 року кожен виборець незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на виборах у відповідній місцевості. Найближчі вибори – це вибори до органів місцевого самоврядування 25 жовтня 2020 року.

Зауважте, виборчу адресу для конкретних виборів можна змінювати лише до п’ятого дня виборчого процесу або в міжвиборний період. А виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня голосування. Тобто, щоб проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня, виборець має змінити виборчу адресу до 9 вересня 2020 року (п’ятий день виборчого процесу місцевих виборів 2020-го).

Ця виборча адреса буде позначена як постійна, тож не доведеться більше проходити процедуру зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на наступних виборах або референдумах. Звісно, якщо не буде якихось короткострокових відряджень, запланованих на день голосування.

Які документи потрібні для зміни виборчої адреси та куди звертатись? Все надзвичайно просто! Під час звернення до органу Державного реєстру виборців (приміщення Чортківської міської ради, 0 поверх) потрібно показати лише паспорт громадянина України.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео