Віра Олександрович

У Тернополі раптом вирішили захистити інтереси перевізників

Звернення про компенсацію для покриття втрат доходів перевізників, які стали наслідком карантинних обмежень, має шанс з’явитися у порядку денному 54-ї сесії Тернопільської міської ради.

Автор цього документу – начальник Управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук. Саме він запропонує міським депутатам… захистити інтереси перевізників перед Кабінетом Міністрів України. Із запропонованим текстом звернення можна ознайомитися ТУТ.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, рішеннями Уряду встановили карантин і ряд обмежувальних заходів, що призвели до закриття (зупинення роботи) підприємств різних сфер економічної діяльності, тимчасових відпусток, вимушених скорочень тривалості робочого дня/тижня тощо. Поточна криза спричинила вкрай негатативний вплив також на суб’єктів господарювання у сфері транспорту. …із 12 березня заборонили здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному сполучені, зокрема,  пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, а з 22 травня дозволили пасажирські перевезення у межах кількості місць для сидіння. Тож суб’єкти господарювання, що надають послуги із такких перевезень зазнають збитків...».

Так, у міській раді підрахували: протягом І-го півріччя 2019 року суб’єкти, що надають послуги з пасажирських перевезень, надали їх на суму 67 млн 435 тис. 771 грн, а за аналогічний період 2020 року – лише 29 млн 514 тис. 896 грн. Тобто сума недотриманих доходів становить – 37 млн 920 тис. 875 грн.

– Незважаючи на невиконання дохідної частини місцевого бюджету Тернопільської громади (втрати бюджету за 5 місяців 2020 р. орієнтовно склали 79,4 млн грн, а за І-ше півріччя – близько 100), місто виконало свої фінансові зобов’язання щодо соціальних гарантій, наданих державою для окремих категорій громадян і виплатило компенсації за пільгові перевезення в сумі 19 млн 886,3 тис. грн, – йдеться далі у зверненні. – Окрім того, на час карантину організували спецперевезення, якими забезпечували безкоштовне перевезення працівників медичних закладів. На покриття втрат від цього з міського бюджету виділили 29 млн 334,8 тис. грн.

Але цього – замало, впевнені у Тернополі. Тому «відсутність бюджетного фінансування компенсації витрат за пасажирські перевезення може призвести до втрати можливості безперешкодно надавати гарантоване державою право на пільговий проїзд окремих категорій громадян і, як результат, –зростання соціальної напруги». Саме тому Уряд попросили розглянути можливість виділення коштів на покриття втрат доходів перевізників.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео