Олег Снітовський

Мандрівка за здоров’ям на Тернопільщину (фоторепортаж)

У період карантину у Тернопільській області активізувався лікувально-оздоровчий туризм.

Під час коронавірусної пандемії, коли в Україні практично призупинився потік туристів з-за кордону, на Тернопільщині все більш популярним стає внутрішній лікувально-оздоровчий туризм, як один із напрямків медичного туризму.

От, візьмімо село Оришківці Гусятинського району. З цього куточку Тернопілля рукою подати до низки замків, печер та Дністровського каньйону. Саме тут, біля автомобільної дороги міжнародного значення М-19 Тернопіль-Чернівці й розташований оздоровчо-туристичний комплекс «Орися».

13 (Copy)
13 (Copy)

Схоже, його господар Ярослав Угляр таки знайшов вирішення насущної проблеми для багатьох підприємців – як нині привабити до цікавих локацій окремих мандрівників та невеличкі туристичні групи.

01 (Copy)
01 (Copy)

– Мені довелося побувати не в одній країні світу і я завжди звертав увагу на те, як там максимально використовують для себе і туристів все, що дала матінка-природа. Я не кажу про відомі великі SPA-курорти чи центри таласотерапії. Люди їдуть не тільки туди, але й у маленькі, провінційні заклади, де туристи можуть оздоровитися, скажімо, місцевого водою, глиною чи грязями, – розповідає засновник і керівник оздоровчо-туристичного комплексу «Орися», що діє у селі Оришківці Ярослав Угляр.

02 (Copy)
02 (Copy)

Тож вирішив використати тутешні природні умови для того, аби привабити сюди туристів, щоб вони, подорожуючи Тернопільщиною, відчули благотворний вплив помірно-теплого клімату, пройшли курс оздоровлення.

Ярослав Угляр каже, що з початку пандемії потік туристів, які заїжджали сюди великими автобусами, прямуючи з Львова, Рівного, Тернополя до замків, у Дністровський каньйон, суттєво зменшився. Але, натомість, почастішали відвідини автотуристів, окремих невеликих туристичних груп, які мають конкретну мету приїзду в Оришквці – оздоровитися у цілющих місцевих водах.

– Бачимо, що здоровий спосіб життя стає модним. В останні місяці все частіше до нас їдуть люди, аби поєднати мандрівку Тернопільщиною із певними ефективними лікувальними процедурами, поліпшити своє здоров’я, – продовжує Ярослав Угляр

07 (Copy)
07 (Copy)

– Передусім, йдеться про  високомінералізовану воду, так звану «гусятинську ропу». Її, добуту із глибини 770 метрів у товщах Товтрового кряжу, у Медоборах й привозимо сюди. Ця вода – справжнє природнє диво, аналогів якого в Україні немає. Правда, щось подібне є у Прибалтиці, на курорті Друскінінкай, але наша вода у три рази має більше солі, 25-30 грам на літр та ще й бром і йод.

08 (Copy)
08 (Copy)

Як стверджують лікарі, зрештою, у цьому переконалися й ті, хто відчув на собі позитивний вплив водних процедур із ропою, вона дуже помічна при низці захворювань. Передусім, це – хвороби опорно-рухового апарату, серцево-судинних захворювання, гіпертонія, цукровий діабет. Перебування у басейні із ропою добре розслабляє організм людини, яка просто релаксує у такій оздоровчій купелі, знімаючи втому, стрес, емоційне виснаження. А першою ознакою таких симптомів є  дефіцит магнію в організмі.

05 (Copy)
05 (Copy)

За порадою медиків, Ярослав Угляр знайшли і, до речі, запатентував спосіб, зауважу, абсолютно безболісний спосіб, аби врівноважити баланс магнію в організмі саме за допомогою гусятинської ропи та полтавського бішофіту.

06 (Copy)
06 (Copy)

Для тих, хто не знає, скажу, що бішофіт – природний мінерал, який містить хлоридно-магнієвий комплекс, а також калій, йод, бром. По суті, саме ці елементи і необхідні для нормального функціонування організму. Так ось, ми налагодили співпрацю із Полтавщиною, де на глибині 2,5 км розташоване найглибше залягання бішофіту у світі. Звідти й доставляємо цей цілющий мінерал, який додаємо у певних пропорціях у ропу, що дає потужний лікувально-оздоровчий ефект.

10 (Copy)
10 (Copy)

За словами Ярослава Угляра, такі процедури, як і соляні гідромасажі,  особливо актуальні зараз, у період коронавірусної пандемії, коли організм потребує додаткового змінення імунітету.

І для цього в Оришківцях, за суворого дотримання  усіх карантинно-епідемічних вимог, різним вірусам протиставляють не тільки оздоровче застосування ропи та полтавського бішофіту у двох басейнах.

09 (Copy)
09 (Copy)

– Є у нас і лазні з травами полину, хрону, м’яти, меліси, лаванди, чебрецю, ромашки. Очевидно, за температури, яка тут є, а це – 80-110 градусів, мало який вірус може витримати таке термовипробування, – усміхається Ярослав Угляр.  

12 (Copy)
12 (Copy)

Як коментує заступник начальника управління туризму  облдержадміністрації Ростислав Яцків, на Тернопільщині власники туристичних комплексів, «зелених садиб» переконуються, що останнім часом ринок лікувально-оздоровчого туризму пожвавлюється.

14 (Copy)
14 (Copy)

– Бачимо, що санаторії, водолікарні стають все більш популярними серед гостей нашого краю. Люди хочуть мати гарну фізичну форму й міцне здоров’я. Особливо це відчувається нині, коли не вщухає коронавірусна інфекція. Тому й туристи, які приїжджають на Тернопільщину, охоче, із певними карантинними застереженнями  відвідують заклади для поліпшення свого здоров’я. І це не тільки туристично-оздоровчий комплекс «Орися», про який йшлося. У цьому переліку – водолікарні та фізіотерапевтичні лікарні у Гусятині, Микулинцях, Більче-Золотому, санаторій «Медобори», купальні при «зелених садибах» у Бережанському, Чортківському районах, де діють медично обґрунтовані антистресові програми. Невдовзі в області буде реалізовано ще принаймні 8 проєктів із використання місцевих мінералізованих вод для оздоровлення туристів, гостей нашого краю, жителів області.

І це добре, що коли існує така гнучкість у роботі як лікувально-оздоровчих закладів, так і окремих підприємців, що надають подібні послуги, пропонуючи туристам не тільки різноманітні цікаві програми перебування на Тернопільщині, але й вміло поєднуючи це із широким асортиментом послуг із поліпшення здоров’я, відновлення сил організму, – каже Ростислав Яцків.

До сказаного додам, що розкрити потенціал області у наданні оздоровчо-лікувальних послуг покликаний й медичний кластер, створений торік в області.

Це об’єднання державних, медичних, туристичних структур у міру своїх можливостей популяризує й підтримує тренд оздоровлення та довголіття, що набирає все більшої популярності серед туристів.

Адже це беззаперечно, що такий підхід до туристичної сфери стає не тільки стабільним джерелом прибутку, але й приваблює нових подорожуючих доступними цінам, створює позитивний імідж Тернопільщини, краю, де, крім гір, каньйонів та печер, є й інші природні ресурси, які допомагають туристам поліпшити здоров’я, аби знову й знову мандрувати, відкриваючи для себе Тернопілля.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео