Віра Олександрович

На Тернопільщині визначили, як буде розвиватися наш край у наступні 7 років (фото, відео)

Сесія1

Надважливий документ – «Стратегію розвитку Тернопільської області на 2021-2027 роки і план заходів з її реалізації у 2021-2023 рр.» підтримали депутати Тернопільської обласної ради сьогодні, 3 грудня

Нагадаємо, 2-ге засідання 1-ї сесії Тернопільської обласної ради 7-го скликання було особливим. Голова обласної ради Михайло Головко назвав його «організаційним». Насамперед через те, що політики мусили ухвалити ті рішення, які не встигли 25 листопада.

Президія
Президія

По-перше, в обласній раді розподілили повноваження у 10-ти постійних депутатських комісіях. «За» проголосували 54 депутати.

По-друге, довелося створити нову президію обласної ради. Оскільки Регламент найвищого представницького органу краю ще не ухвалили, то довелося все робити за нормами, діючими у попередній каденції. Тож до складу президії, окрім нового керівництва облради, ввійшли  уповноважені представники 6-ти фракцій, тобто – усіх партій, що подолали 5%-вий бар’єр під час виборів. «За» проголосували 58 депутатів.

По-третє, треба було визначити умови роботи і оплату праці заступників голови обласної ради. Це питання також дискусій не спричинило. У залі знайшлися 56 «за».

Гайдук
Гайдук

Після цього треба було вирішити 2 питання, які «з голосу» вніс на початку засідання Михайло Головко. Відразу це було зробити неможливо, тому голова облради оголосив 2-годинну «робочу» перерву. Це2й час потрібен був для знайомства депутатів у комісіях і обговорення «Стратегії розвитку Тернопільської області» та змін до бюджету-2020. Друга частина засідання тривала близько 2-х годин і дала позитивний результат.

З даного питання доповідала Галина Воляник – директорка департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА.

– Цей документ – доволі об’ємний, – каже вона. – Він потрібен для забезпечення сталого економічного розвитку Тернопільської області і визначення її пріоритетних напрямів, а також для проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів.

Воляник
Воляник

Також Галині Воляник довелося відповідати на чимало запитань. Деякі з них були непростими. Звучала і критика, причому центральної влади - також. Частина політиків вимагала відкоригувати програму, відповідно до реалій нинішнього дня і сучасних загроз. Але врешті депутати таки проголосували – 44 «за».

– У нас зараз закінчується діюча Стратегія, – пояснює Ігор Гайдук, який є і депутатом облради і заступником голови ОДА. – А відсутність нової Стратегії не дасть можливості використовувати кошти з державних фондів, чи гроші, які можна залучити з-за кордону. Тому наша фракція закликає усіх депутатів підтримати прийняття запропонованої Стратегії.

скибиляк
скибиляк

Після цього депутати прийняли і зміни до обласного бюджету на 2020 рік. Доповідав із цього питання директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. Він отримав 54 «за», адже підтримали це рішення у фракції «Європейська Солідарність». Мовляв, якщо йдеться про розподіл грошей, необхідних для порятунку людей із коронавірусом, то вони готові поводитися конструктивно. Після «Різного» 2-ге засідання 1-ї сесії закрили. Про дату проведення наступного зібрання пообіцяли повідомити додатково.

Фото і відео з трансляції сесії на сайті облради 

Вибір читачів за тиждень

Відео