Віра Олександрович

Іван Пунько закликав громади Тернопільщини до вигідної співпраці

Пунько_222

Територіальні громади на Тернопільщині вже отримали понад 4,2 млрд грн податкових надходжень. Власне, всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів створили законодавчо.

Про це повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- До місцевих бюджетів Тернопілля платники податків уже перерахували 4 млрд 203,5 млн грн, - каже начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько. - Це перевищило очікування на 8,6%. Відтак бюджети додатково отримали 204,5 млн гривень. Порівняно з січнем-листопадом 2019-го сплата зросла на 291,9 млн грн, або на 7,5%.

Найбільше територіальні громади краю отримали таких платежів: податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції.

- Так, із початку цього року сплатили 2 млрд 839,1 млн грн ПДФО, що на 209,1 млн грн більше, ніж минулого, – констатував він. - Представники малого бізнесу перерахували 665,4 млн грн єдиного податку, а це – «плюс» 44,9 млн грн до 11 місяців 2019 року. Плати за землю надійшло 326,9 млн грн. Надходження від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 127,2 млн грн, що на 17 млн грн більше, ніж торік у січні-листопаді.

Суб’єкти господарювання, які мають справу з підакцизними товарами, за його словами, сплатили 96,8 млн грн акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції, а це - на 1,2 млн грн перевищило торішні надходження.

- Лише впродовж листопада цього року платники податків спрямували до місцевих скарбниць 461,1 млн грн, що на 19,5% більше, ніж очікували, - уточнює Іван Пунько. - Отож, бюджети додатково отримали 75,3 млн грн. Порівняно з листопадом минулого року приріст надходжень склав 53,3 млн грн, або 13,1%.

Законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, вважає Іван Пунько. Тепер необхідна лише принциповіша позиція органів місцевого самоврядування.

- Варто зауважити, що в результаті децентралізації наповнення місцевих скарбниць стало кращим, - уточнює він. - Адже органи місцевого самоврядування є господарями своїх територій і, як ніхто інший, повинні бути зацікавлені в міцній фінансовій базі.

Зі свого боку, податкова служба відкрита до співпраці і готова надавати необхідну консультативну допомогу, запевнив Іван Пунько.

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео