Віра Олександрович

На Тернопільщині ухвалили 13 вимог до Президента Зеленського і Уряду (фото)

Президія

Трохи більше години тривало сьогодні, 21 січня, 4-те засідання 1-ї сесії Тернопільської обласної ради. Депутати встигли посваритися, попіаритися і ухвалити два важливих рішення.

Нагадаємо, політиків із новорічно-різдвяними святами на самому початку засідання привітали святі отці Української Православної Церкви. Вони заспівали для присутніх кілька колядок і висловили сподівання, що депутати працюватимуть порядно і чесно. Чи дослухалися політики? У цьому ви можете пересвідчитися, переглянувши запис засідання на сайті облради.

Колядка
Колядка

Спершу депутати взялися до звернення про необґрунтоване підвищення тарифів на комунальні послуги. Власне, вони і збиралися для того, аби висловити своє обурення діями центральної влади. До трибуни пішов і голова обласної ради Михайло Головко.

– Ми сьогодні зібралися, щоб відреагувати на порушення прав наших громадян. Обласна рада – центр прийняття рішень щодо захисту краян, – каже він. – ВО «Свобода» неодноразово подавала законопроєкти щодо знищення монополій і боротьби з олігархатом, які б запобігли збагаченню олігархів за рахунок українців.

Головко
Головко

Відтак очільник області закликав колег-депутатів проголосувати за спільно вироблене звернення щодо необґрунтованого підвищення тарифів на комунальні послуги. Негативне ставлення до спроб підняти ціни на комірне висловили представники різних політичних сил. Однак не всі їхні пропозиції знайшли підтримку у колег.

Починок
Починок

Після депутатів до трибуни пішли члени громадських організацій учасників бойових дій. Обурення підняттям тарифів і локдауном виловив їхній представник – Олександр Починок.

– Запам’ятайте, що учасники бойових дій завжди будуть захищати та відстоювати інтереси народу України, – каже він. – Бійці не дозволять вакханалії олігархату. А також хочу звернутися до тих народних обранців, які представляють Тернопільщину у Верховній Раді. Ми всі бачимо, як ви голосуєте…

Завершивши обговорення, депутати дали 37 «за» узгодженому тексту звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Фонду державного майна і Антимонопольного комітету. Правки, пропозиції і доповнення у нього не вносили. Тобто вийшов м’якший варіант, ніж ухвалений у Тернопільській районній раді.

Шахін
Шахін

Згодом політики звернулася до керівництва держави також із вимогою про недопущення продовження локдауну в Україні. До депутатів обласної ради з трибуни звернулася керівниця громадської організації «Підприємці Галичини» Ольга Шахін. Вона зачитала звернення щодо недопущення продовження жорстокого карантину, яке запропонували ті, хто вже приходив під стіни «білого дому» із протестом. Депутати вирішили таку пропозицію підтримати.

Депутати
Депутати

У тексті, який запропонували на голосування, йшлося (цитуємо): «…Наслідками непродуманого жорстокого загальнодержавного карантину стали критичне падіння економіки і зубожіння широких верств населення. Ми, депутати Тернопільської обласної ради, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України: 1. Вжити заходів для забезпечення дотримання конституційних прав українців, права на працю. 2. Забезпечити усім підприємцям, незалежно від виду діяльності,  можливість працювати під час карантинних обмежень за умов чіткого та неухильного дотримання протиепідемічних заходів. 3. Створити рівні умови при реалізації всіх товарів і послуг суб’єктами підприємницької діяльності незалежно від форми власності. 4. До закінчення запровадженого карантину звільнити від сплати земельного податку і плати за оренду землі, комунального та державного майна ФОПів, що підпадають під карантинні обмеження. 5. Звільнити від сплати ЄСВ, ПДФО за січень і плати за ліцензії за І квартал 2021 року. 6. Звернутись до банківських установ щодо скасування сплати відсотків за діючими кредитами на період карантину. 7. Увести на 2021 рік мораторій на всі перевірки бізнесу. 8. Зняти неформальні обмеження за програмою 5/7/9 (сьогодні всі ФОПи, які мають КВЕД, що підпадає під карантинні обмеження, не можуть отримати кредит) та активно втрутитися, щоб підприємці могли отримати доступ до пільгових кредитів з метою повноцінного функціонування. 9. Не допускати позбавлення конституційних прав і свобод людини, не принижувати її честі і гідності, не обмежувати право на пересування. 10. Не обмежувати право дітей на освіту і не позбавляти їх гарантій на отримання знань. 11. Запровадити відшкодування сплати комунальних платежів, спрямованих на обслуговування виробничих приміщень та обладнання, яке неможливо відключити під час карантину. 12. Передбачити дотації для бізнесу із сплати комунальних послуг. 13. Вважаємо за доцільне передати органам місцевого самоврядування повноваження  щодо запровадження обмежувальних карантинних заходів для підприємців".

Депутати врешті підтримали це звернення, давши 47 «за». Після цього Михайло Головко закрив засідання, повідомивши, що через тиждень-два відбудеться звичайна робоча сесія.

Фото з трансляції сесії на сайті облради 

Вибір читачів за тиждень

Відео