Віра Олександрович

Карантинні обмеження на Тернопільщині посилять на тиждень (фото)

Штаб1

Карантинні обмеження «помаранчевої» зони на Тернопільщині вирішили посилити. Поки що – на тиждень, а далі – все залежатиме від епідемічної ситуації із COVID-19 та ГРВІ у нашому краї.

Таким є рішення екстреного позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), що відбулося сьогодні, 11 березня. Фахівців скликали терміново через погіршенням епідеміологічної ситуації та суттєве зростання рівня захворюваності на COVID-19.

Штаб2
Штаб2

– Ні для кого не є таємницею, чому ми сьогодні зібралися, – каже голова обласної держадміністрації Володимир Труш. – Ситуація з коронавірусом в області є не просто важкою, а надто важкою. Якщо рівно рік тому, у березні, ми вперше стикнулися з COVID-19, то сьогодні ми дійшли до того, що 952 людини зараз перебувають на лікарняних ліжках у медичних закладах. І це все – середня і важка форма!

Нагадаємо, термінове засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації провели і в Тернополі. Особливо наполягали на цьому медики. Такої ж думки були лікарі і під час засідання обласної комісії ТЕБ та НС. Зокрема, виступили головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук і начальниця обласного управління охорони здоров`я Ольга Ярмоленко.

Чайчук
Чайчук

– Рівень захворюваності і, відповідно, госпіталізації росте щодня, – каже Оксана Чайчук. – Причому ми реєструємо важчі форми захворювання. До того ж, збільшилася кількість летальних випадків. І найгірше те, що ми вже 2 дні фіксуємо загибель від коронавірусу людей досить молодого віку і без супутніх недугів. Це свідчить, що ми маємо значне погіршення епідситуації. 

Принагідно медики проаналізували ситуацію із вакцинацією від COVID-19 в нашій області. Виявилося, що у деяких колишніх районах ще не щепився жоден лікар. Навіть списків охочих вакцинуватися ніхто не подав. Таку ситуацію назвали критичною. Тим паче, в інших районах цей процес активно набирає оберти.

Ярмоленко
Ярмоленко

Стривожені таким станом, члени комісії вирішили «піти на випередження», тобто посилити вимоги, запроваджені Урядом. Поки що ці новації діятимуть впродовж тижня. Це запропонував особисто Володимир Труш.

– Ми не маємо права пом’якшувати карантинні вимоги, введені Кабміном, але можемо їх посилити, – уточнює він. – Наразі пропоную вдатися до таких кроків на тиждень, щоб у нас не повторилася ситуація, яка є зараз на Франківщині. Потрапимо у «червону» зону – зупиниться все!

Труш
Труш

Володимир Труш, у свою чергу, наголосив, що зараз дуже важливо зменшити кількість контактів між людьми. Тому він висловився проти проведення будь-яких масових заходів, бучних святкувань і навіть роботи так званих «дитячих кімнат».

– Я не розумію такого пояснення «Не слухають», – каже голова ОДА. – Поставити пост і зачинити. У комісії, які ходять в рейди треба включити фахівців Держпродспоживслужби і Держпраці. Ви маєте координувати свої зусилля.

Дердпродспожив
Дердпродспожив

Врешті Володимир Труш сам підсумував результат засідання. «За» перелік пунктів, які він озвучив, проголосували всі присутні. Отже, масові заходи від сьогодні – під забороною. Це стосується і культурних подій, і весіль. Їх не можна проводити у приміщеннях, де неможливо забезпечити 5 кв. м на одну особу. Окрім того, правоохоронцям наказали посилити контроль громадського транспорту. В особливо злісних порушників будуть намагатися забрати ліцензію на перевезення. Куруватимуть цю роботу у патрульній і Національній поліції.

Поліція_ф
Поліція_ф

Перевірка закладів громадського харчування проходитиме із залученням ревізорів із різних контролюючих служб і також буде ретельнішою. До того ж, керівників установ і організацій зобов’язали проводити температурний скринінг своїх працівників і відвідувачів. Ба більше, на тиждень наказали закрити всі спортивні зали і фітнес-клуби.

Фото і відео з трансляції засідання, яку вела телекомпанія TV-4

Вибір читачів за тиждень

Відео