Орест Сарматський

Історик назвав винних у скандалі із стадіоном Романа Шухевича в Тернополі

161734 (Copy)

Роздування скандалу навколо надання стадіону у Тернополі імені Романа Шухевича – результат дії російської пропаганди. Так вважає український науковець-історик, дослідник історії визвольного руху, нині народний депутат Володимир В'ятрович.

Про це він написав у Facebook.

- Ще про демонізацію Шухевича російською пропагандою. Вона стартувала як масштабна інформаційна кампанія в 2007 році, після присвоєння йому президентом Ющенком звання Героя України. Відтоді Шухевич поступово посідає місце другого після Бандери  антигероя в російській пропаганді. І згодом це почало давати потрібний Москві результат в світі, - стверджує історик.

Він також пише, що така ситуація виникла не одразу.

Як вважає науковець, того ж таки 2007-го Указ Ющенка не викликав жодних демаршів у тодішнього президента Польщі Лєха Качинського. Але вже наприкінці року пролунали звинувачення з Ізраїля - від спвіробітникам Яд Вашему Томі Лапіда, який при зустрічі з Ющенком, озвучив вигадані звинувачення в причетності Шухевича до погромів 1941-го.

- Але російська пропаганда ефективна через колосальні ресурси, які кидаються на її поширення. І незабаром вже не лише в Польщі та Ізраїлі, але й інших країнах «всі давно знали» про «колаборанта і злочинця» Шухевича, - додав В’ятрович.

Нагадаємо, Володимир В'ятрович очолював Український інститут національної пам'яті з 25 березня 2014 року по 18 вересня 2019 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео