Орест Сарматський

Новий туристичний маршрут студентки з Тернопільщини отримав всеукраїнське визнання

P1280961 (Copy)

За розробку оригінального туристичного маршруту рідним містом Збаражем та його околицями студентка Тернопільського педуніверситету Анастасія Мокра стала «бронзовим» призером Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм».

Про це повідомляє кореспондент «Терену».

- Для формування авторського екскурсійного маршруту «Перлина Медоборів. Історія Збаража крізь призму віків» Анастасія Мокра відібрала понад 30 найбільш привабливих у туристичному сенсі  історичних, архітектурних, сакральних об’єктів та пам’яток монументального мистецтва міста. Спеціально для екскурсоводів нового маршруту вона розробила технологічну картку, де подано туристично-краєзнавчу характеристику кожного об’єкту, описано найбільш цікаві факти з історії їхнього формування, будівництва, розквіту, занепаду, відбудови й сучасного стану, - розповів Руслан Підставка, начальник відділу туризму та охорони культурної спадщини Збаразької міської ради, яка й впроваджуватиме новий маршруту у цьому старовинному місті.

Студентка четвертого курсу географічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка спеціальності «Туризм», Анастасія Мокра свою науково-дослідницьку роботу  «Перлина Медоборів» (Методичні основи формування екскурсійного маршруту м. Збараж «Історія Збаража крізь призму віків»), виконала під керівництвом кандидата географічних наук, доцента кафедри географії України і туризму ТНПУ Любові Альтгайм.

Однією з конкурсних вимог до написання роботи була наявність, так званого, «Акту впровадження», тобто, своєрідної гарантії профільної установи про те, що результати досліджень матимуть практичне застосування та використовуватимуться в процесі її діяльності.

Після  ознайомлення з роботою конкурсантки, виконаною на дуже високому фаховому рівні, новоствореним відділом туризму та охорони культурної спадщини Управління економіки та залучення інвестицій Збаразької міської ради було надано такий документ.

Відзначено новизну, професійність виконання та реальні перспективи імплементації дослідження в туристичну сферу Збаразької територіальної громади та регіону.

Заставка7
Заставка7

Щодо самого туристичного маршруту, то Анастасія Мокра розробила його за тематичним, хронологічним і комбінованим принципом, охопивши, практично, всі пам’ятки культурної спадщини міста.

Як зазначає Руслан Підставка, корінна мешканка Збаража Анастасія Мокра глибоко володіє матеріалом і прекрасно орієнтується у всіх нюансах такої тематичної екскурсії містом. Керівництво міської ради щиро вітає дипломантку з такою високою відзнакою і має надію, що  Анастасія, після здобуття вищої освіти, і надалі пропагуватиме туристично-рекреаційну привабливість Збаражчини. Ознайомитись з результатами конкурсу та, власне, роботою Анастасії Мокрої можна ТУТ.

Що ж, є всі підстави вважати, що ґрунтовна науково-методична розробка нового туристичного маршруту допоможе екскурсоводам цікаво провести мандрівку найбільш привабливими туристичними атракціями Збаража - міста із понад 800-річною історією та його околицями, що мають сaмостійну тyристичну та eкскурсійну цінність.

Очевидно, вже невдовзі, кожен із учасників такої екскурсії, по своєму відкриє для себе Збараж. Відкриє, аби приїхати знову сюди, у це мiстечко зі свoїми вiдреставрованими і збeреженими пaм’ятками,  Збаразьким замком, храмами, чaрівними крaєвидами тa зaтишком рoзкішного пaрку.

Нагадаємо, минулого року згідно з наказом Міністерства освіти і науки України Київський національний торговельно-економічний університет затверджено базовим закладом вищої освіти з проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм».

Цьогорічна тематика численних робіт, поданих на конкурс, охоплювала широке коло актуальних питань розвитку туризму в світі та Україні.

Звичайно не оминули увагою учасники конкурсу і проблеми впливу на туристичний сектор наслідків пандемії та карантинних обмежень.

Конкурс викликав неабияку цікавість у вітчизняному освітянському просторі: було представлено 100 наукових робіт від 107 авторів із 59 закладів вищої освіти 21 регіону України.

Фото Руслана Підставки

Вибір читачів за тиждень

Відео