Орест Сарматський

Фермер розповів, як без застосування добрив отримати з гектару 5 т часнику (Агроновини)

0101

Без застосування хімічних засобів керівник підприємства «Турянський часник» Владислав Симочко одержує в середньому по 5 тонн часнику з гектара.

Про це повідомляє «Урядовий Кур'єр».

З огляду на відмову від підживлення хімпрепаратами, за оцінками фахівців, це високий показник.

Зазначається, що працює господарство на Закарпатті вже 8 років. Отримавши від батьків 6 га паїв, тривалий час Владислав Симочко разом із дружиною здавав їх в оренду. Сім років тому зупинив вибір на звичайному часнику. Рослина невибаглива, добре росте в умовах закарпатського середньогір’я, до всього ще й доволі дефіцитна.

- Перші два роки було не так, як розраховував. Не знаючи потреб ринку й не володіючи технологією, робив помилки. Наприклад, щоб захистити рослини від бур’янів, захопився гербіцидами і фунгіцидами. І лише з часом зрозумів, що краще зробити ставку не на хімію, а на органіку і вирощувати екологічно чисту продукцію. Органічні добрива, якими підживлюють рослину, виробляють із гірчиці. Щоразу, вибираючи часник, засаджують нею поле. Скошуючи до моменту цвітіння і переорюючи, отримують натуральну поживу для рослин,розповів фермер.

Вирощують у господарстві вітчизняний сорт часнику Любаша.

З часом фермер скоротив площу вдвічі, оскільки власними силами реалізувати його з усіх 6 га не вдається. А ще налагодив чіткий виробничий конвеєр, який дався лише після поглибленого вивчення методів вирощування рослини, перечитування багатьох книжок, спілкування з агрономами і місцевими жителями.

Без застосування хімічних засобів Владислав Симочко одержує в середньому по 5 тонн часнику з гектара. З огляду на відмову від підживлення хімпрепаратами, за оцінками фахівців, це високий показник.

- Реалізовують фермери майже 70% врожаю у свіжому вигляді, решту консервують за власними рецептами, додаючи у 200-грамові баночки продукти місцевого виробництва. На виході отримують часник з гірким і солодким перцем, лавандою, чорницею, сливою. А ще покупців зацікавлять часник тертий із травами, в лушпинні. Консервовані вигони часнику споживають у вигляді салату. З додаванням часнику місцеві крафтові виробники виготовляють навіть майонез і горілку, — зазначається у матеріалі.

 

В Україні можуть різко зрости ціни на фрукти та овочі — експерт

0102
0102

Відсутність сезонних працівників зі збору ягід, овочів та фруктів через пандемію коронавірусу призводить до збільшення цін у світі.

В Україні вартість фруктів та овочів також зросте.

Про це заявив Олексій Дорошенко, керівник Асоціації постачальників торговельних мереж, повідомляє «Вголос».

Експерт зазначив, що через нестачу робітників суттєво знижується кількість товарів на ринку, відповідно, їх вартість зростає. Вітчизняні виробники теж намагаються скористатися моментом, щоб заробити якнайбільше. Вони вивозять продукцію на експорт. Через це зростає ціна в Україні.

До прикладу експерт навів ситуацію в Іспанії. Фермерам не вдалося зібрати урожай, тому спочатку вони різко опустили ціни. Згодом вартість рекордно збільшилася, адже пропозиція була обмеженою.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео