Олеся Поліщук

Посол Канади відвідала на Тернопільщині батьківську хату (фоторепортаж)

7f6f7ce528227f6d41621012f136ccb8

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза, яка перебувала з робочою поїздкою на Тернопільщині, завітала до батьківської оселі в селі Білокриниця на Підгаєччині. 

Батько Лариси Ґаладзи о. Роман Ґаладза народився 1943 року в Україні в с. Білокриниця, розповіли у пресслужбі Підгаєцької міської ради 1944 року родина, де було троє дітей, вирушає на захід. Кілька років поневірянь по таборах для переміщених осіб у Німеччині - і врешті кораблем сім’я Ґаладзів дісталась таки до США (Техас).

Згодом батьки о. Романа переїхали до Пенсельванії. 1969 року Роман Ґаладза одружився. Молоде подружжя перебралося до Канади. Через рік він  був висвячений на священника.

На даний час Отець Роман Ґаладза  служить в  Українській греко-католицькій церкві св. пророка Іллі у Бремтоні поблизу Торонто, Онтаріо.

Коли я татові сказала, що мене призначили на посаду посла, то він аж розплакався і сказав: «Якби дідо знав, бабця знала, що ви їдете назад до рідної землі, як посол…», цитує пані Посла пресслужба Підгаєцької міської ради. – Вони (дідусь і бабуся) своє серце і,  до певної міри, свою душу тут лишили.

У Білокриниці Лариса Ґаладза  відвідала церкву святої Параскевії, де місцеві жителі радо зустріли її за давньої українською традицією хлібом та  сіллю. До речі, у 2004 році батько пані Лариси отець Роман Ґаладза  відправляв у цій церкві службу Божу. Привітами та поблагословити пані Ларису Ґаладзу  приїхав  єпископ Бучацький Димитрій (Григорак).

Після церкви Лариса Ґаладза  ступила на поріг хати, де народився її батько. На подвір’ї  рідної домівки її зустріли учасники  художньої самодіяльності місцевого клубу й виконали пісню про рідне село.

Зустріч із Ларисою Ґаладзою пройшла надзвичайно щиро, тепло та справді по- родинному. Надзвичайний і Повноважний  Посол пообіцяла повернутися незабаром  знову до  рідного села, до рідної землі, до рідної батьківської хати, кажуть в Підгаєцькій міській раді.

Фото пресслужби Підгаєцької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео