Віра Олександрович

Лемки на Тернопільщині будуть співати і танцювати аж 2 дні

Дзвони

Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» у місті Монастириська на Тернопільщині відбудеться 7-8 серпня.

Нагадаємо, йдеться про один із найвідоміших і наймасовіших заходів, що відбуваються у нашій області. Упродовж багатьох років в урочищі Бичова, що неподалік райцентру Монастириська, фестиваль зазвичай організовували у перші вихідні серпня. Не збиралися представники західної групи українців хіба що у 2014-му, коли російський агресор окупував Крим і розв’язав війну на Донбасі. Торік «Дзвони Лемківщини» були, але - тільки онлайн, бо через карантин гості приїхати не змогли. Цього року також онлайн організатори вперше провели Всеукраїнський дитячий фестиваль. Там було близько 350 учасників. 

Тепер фестиваль – уже 22-й за чергою - має шанс повернути всіх до своїх традицій. Про це написала на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» тернополянка Лариса Сорока. За її інформацією, свято лемківської культури триватиме у 2021-му аж два дні:

7 серпня 2021 р. (субота): 9:00 – огляд оновленої експозиції музею; 11:00 – хід учасників фестивалю містом; 13:00 – урочисте відкриття ХХІІ фестивалю; 14:30 – концертна програма; 23:00 – нічна програма.

8 серпня 2021 р. (неділя): 10:00 – Служба Божа; 12:00 – продовження концертної програми.

Що цікаво, під дописом-анонсом лемкині з Тернополя відразу почали з’являтися радісні відгуки. Вочевидь, люди вже давно спрагли за спілкуванням і цікавими розвагами.

До речі, більше про лемків і про музей, який вони створили, можна дізнатися ТУТ. 

Фото зі сторінки Лариси Сороки у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео