Олеся Поліщук

Тернопільщиною шириться небезпечна алергічна рослина (фото)

219242926_3082039098739972_2523190148699403611_n

Територією України шириться виходець із Північної Америки золотарник (золотушник) канадський (Solidago canadensis L.). Його пилок може викликати сильні алергічні реакції.

- Це трав‘янистий багаторічник заввишки до 2 метрів, золотисто-жовті невеликі квітки якого зібрані в дрібні кошики, що утворюють густу широку волоть пірамідальної форми, завдяки якій його дуже легко можна помітити: цвіте в кінці липня на початку серпня, - повідомляє природний заповідник «Медобори».

Агресивному поширенню в наших краях золотушника канадського сприяють кілька чинників: відсутність рослин-конкурентів; до 100 тисяч насінин зі схожістю до 95% із кожного куща; здатність кореневої системи до самостійного розростання та вироблення інгібіторів – речовин, які пригнічують ріст інших рослин. Разом із місцевими рослинами зникає більшість звичних для цієї місцевості видів комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює її рослинний і тваринний світ.

- Джерелом насіння цього заносного виду є присадибні ділянки, де його вирощують як декоративну, медоносну та лікарську культуру. Звідти золотарник поширюється на прилеглі луки, пасовища, вигони, узлісся, лісові галявини, пустирі, швидко захоплюючи нові землі, - зазначають фахівці.

Щоб позбутися шкідливого бур'яна на ділянці вони радять: викопувати рослини, не допускати плодоношення, скошувати 3 - 4 рази за сезон. Також допомагає обробка гербіцидом.

Як повідомляв «Терен», Квітникар з Тернопільщини селекціонував ірис незвичного кольору.

Фото Ірини Бугальської

Вибір читачів за тиждень

Відео