1 травня в історії Тернопільщини

1

Цього дня народилися:

диригент, композитор, колега по творчості Я. Лемішки, Б. Мельничука, М. Франкова та інших митців та діячів культури Тернопільщини Микола Балема (1948, с. Жилинці Ярмолинського району Хмельницької області);

BalemaM
BalemaM

український військовик, солдат 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) Сергій Долгіх (1980, с. Заруддя Збаразького району — 16 листопада 2014, біля с. Нікішине Шахтарського району Донецької області). 22 вересня 2015 року в Зарудді відкрили пам'ятник Героєві. Орден «За мужність» ІІІ ступеня — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, указом Президента України від 13 травня 2015 (посмертно). Орден матері героя вручив голова ТОДА Степан Барна 9 липня. Орден «За Україну, за її волю» Спілки бійців і волонтерів АТО «Сила України» — за мужність, самовідданість та зразкове виконання службових обов'язків, проявлені в боротьбі за незалежність України під час проведення АТО на Сході України (посмертно).

Долгіх Сергій Володимирович.jpg

громадсько-політичний діяч, господарник, колишній мер Тернополя Роман Заставний (1972, с. Ласківці Теребовлянського району);

Результат пошуку зображень за запитом "роман заставний"

науковець, кандидат медичних наук, автор більше 70 наукових праць, власник патентів на 4 винаходи Василь Качор (1959, м. Тернопіль);

музикант, поет-пісняр, учасник бойових дій в Афганістані Олексій Лещишин (1960, с. Рекшин Бережанського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Олексій Лещишин"

музикант, хоровий диригент, педагог Микола Пальчик (1944, с. Борщівка Лановецького району – 19. 07. 1998, м. Ланівці);

фахівець в галузі туризму і краєзнавства, громадський діяч Сергій Підмогильний (1972, м. Тернопіль);

Результат пошуку зображень за запитом "Сергій Підмогильний"

єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 24 червня 1982 року по 16 грудня 1992 року єпископ Мельнбурнської єпархії свв. апп. Петра й Павла о. Іван Прашко (1914, Збараж — † 28 січня 2001, Мельбурн).

Іван Прашко

правник, публіцист, громадський діяч, автор статей про діяльність УГКЦ  Михайло Топорович (1898, с. Чернихівці Збаразького району – 03. 08. 1983, м. Клівленд, штат Огайо, США);

господарник, громадський діяч Богдан Якубовський (1952, с. Рибники Бережанського району);

Цей день в історії Тернопілля:

1 травня 1969 року - Ярослав Павуляк встановив у селі Настасів пам'ятник Тарасові Шевченку. За це його переслідувало КДБ.

1 травня 1974 року – в Тернополі помер український поет і композитор Олесь Ґерета (справжнє ім'я – Петро). Працював священиком та вчителем у Скоморохах і Великій Березовиці. Батько Ігоря Ґерети. Мав багатогранні здібності: компонував музику, зокрема, церковну, писав вірші, перекладав твори Юліуша Словацького, здійснював мовознавчі розвідки.

1 травня 1991 року - на базі колишньої Картинної галереї, одного з відділів Краєзнавчого музею, засновано Тернопільський обласний художній музей. Фактично він почав діяти від 1 червня того ж року.

Свято праці, яке ще іменують Першотравнем, відзначається 1 травня. Історія цього свята має трагічне начало. В цей день в 1886 році в ході масових протестів, організованих комуністами і соціалістами Канади та США через спроби введення восьмигодинного робочого дня, загинули 6 осіб. Трагедія сталася під час розгону акції в Чикаго. Після цього в одному з районів міста прогримів вибух бомби, через що загинуло 8 поліцейських і 6 учасників акції протесту. У цьому звинуватили 4 анархістів, які були представниками робітничого класу. Їх засудили до повішання, але пізніше з'ясувалося, що це звинувачення виявилося неправдивим. У зв'язку з цим, рішенням Паризького конгресу II Інтернаціоналу 1 травня було оголошено Днем праці.

Кожне Свято праці від початку було способом публічного проголошення соціальних вимог робочого класу. Це день солідарності тих працівників, які готові виходити на демонстрації, щоб заявити про свої права та потреби.

В СРСР День праці мав дещо інше значення. Його здебільшого використовували для ідеологічної пропаганди. Відвідування парадів, присвячених Першотравню, вважалося обов'язком кожної робочої людини.

Іменини сьогодні святкують Овксентій, Зенон, Кузьма, Віктор, Северин.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео