Тамара Коблик

11 грудня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

Ваврик Йосиф (1889, с. Лосяч, Борщівського району – рік смерті невідомий) – меценат, педагог.

ваврик
ваврик

Захарчук Євген (1882, с. Гадинківці, нині Гусятинський район — 13 серпня 1938, м. Київ) — український театральний актор. Грав коханців та характерні ролі, у молодості співав в оперетах.

200px-ZaharchukIevhen.jpg
200px-ZaharchukIevhen.jpg

Наталія Колтун (1975, м. Тернопіль) — українська радіожурналістка, редакторка. Член НСЖУ (2002).

Pasted into 11 грудня в історії Тернопільщини
Pasted into 11 грудня в історії Тернопільщини

Лабуткін Дмитро (1986 у м. Кременець (за іншими даними — с. Білокриниця Кременецького району) — 16 лютого 2015, у районі Дебальцевого Донецької області) — український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз». Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони. 19 лютого терористи надіслали дружині Дмитра відео із записом з місця бою обабіч залізничної колії, де були тіла загиблих поряд із розбитим БТРом. Пізніше інформацію про смерть кореспондента підтвердила волонтер «Офіцерського корпусу» Алла Борисенко («Чонгар»). 20 березня 2015 у Дніпропетровському морзі підтвердили, що одне з тіл загиблих українських військовиків, доставлених з Дебальцевого, належить Дмитру.

Дмитро_Лабуткін
Дмитро_Лабуткін

Мельник В'ячеслав (1988, с. Сєвєрний Усть-Янського району Якутії (РФ) — 20 січня 2015, поблизу Донецька) — український військовик, навідник зенітно-артилерійського підрозділу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади.

Від 2 років проживав у с. Білокриниця Кременецького району Тернопільської області. У 1995—2004 навчався в Білокриницькій школі, після закінчення якої поїхав з батьками в Італію. Загинув 20 січня 2015 у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих вогнепальних поранень грудної клітини та живота.

Мельник_В'ячеслав_Олександрович
Мельник_В'ячеслав_Олександрович

Чубатий Микола (1889, Тернопіль — 10 липня 1975, Петерсон, США) — історик української церкви і права, педагог і публіцист, дійсний член НТШ (з 1928; засновник і перший голова Американського Відділу НТШ); український суспільний і католицький діяч.

Микола_Чубатий
Микола_Чубатий

Цей день в історії Тернопілля:

1917 року – серед старшин фронтових формацiй, якi базувалися в землянках гуштинського лiсу бiля Збруча  відбулась таємна нарада з приводу намiрів австрiйських властей приєднати Галичину до новостворюваної польської держави, проти чого рiзко запротестували стрiлецькi частини.

2003 року – помер ревний Христовий священник та відважний патріот, протоієрей отець Роман Ганкевич зі славного священничого роду Ганкевичів-Левицьких. Народився 27-го листопада 1923 року в с.Більче Золоте на Тернопільщині в знаній священничій родині о. Михайла і Анни Левицьких. Голова Товариства св. Андрія. В 1975 кардинал Йосип Сліпий найменував його почесним крилошанином Львівської архієпархії. Шевченківська медаль КУК.

2015 року – дорогою до шпиталю помер Магльона Володимир Петрович — військовик 57-ї окремої мотопіхотної бригади (Кропивницький). Народився 29 липня 1990 у с. Бодаки Збаразького району. У ніч на 13 листопада, під час обстрілу російськими бойовиками опорного пункту поблизу смт Зайцеве, на північ від міста Горлівка (Донецька область), Володимир зазнав поранень, від яких помер.

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році.

У відповідній резолюції Генеральної Асамблеї відзначена особлива актуальність дій, спрямованих на стійкий розвиток гірських регіонів.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.

Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домом майже 10 відсотків населення. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі.

гори
гори

11 грудня відзначається Міжнародний день танго. Поява цього свята пов'язана з днем народження «короля танго» Карлоса Гарделя - відомого аргентинського співака й актора. Він з'явився на світ саме цього дня в 1887 році.

Святкування дня танго відбувається в дусі протиборства, яке стало філософією цього експресивного й красивого танцю. У центрі танго — відносини чоловіка й жінки, їх пристрасть і конфлікти, ревнощі й кохання. Найбільш часто, танцюючи танго, партнери навіть не дивляться в очі одне одному, спілкуючись лише мовою тіла.

З цим святом пов'язана традиція проведення конкурсів на краще виконання танго. Оскільки цей танець повинен бути імпровізаційним, у ньому дуже важливо, щоб партнери відчували емоції й ритми одне одного. Кульмінацією всього танцю є пауза, під час якої партнери завмирають в обіймах, ведучи безмовний діалог у незримій напрузі.

Свято танго відзначається не тільки на батьківщині танцю — в Аргентині, а й в усьому світі. Популярність танго не згасає протягом багатьох років.

5_3
5_3

Всесвітній день хворого на бронхіальну астму має щорічний характер і проводиться 11 грудня. Бронхіальна астма - одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистикою більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цим захворюванням.

Нагадаємо, що вперше Всесвітній день боротьби проти астми став відзначатися в 1998 році в більш ніж 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього наради по бронхіальній астмі, що проходила в Іспанії, м. Барселона.

Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, основним його завданням є поліпшення обізнаності лікарів, пацієнтів та населення про це захворювання, привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з астмою, і підвищення якості медичної допомоги пацієнтам з астмою.

З 1998 року Всесвітній день боротьби з астмою проводився в перший вівторок травня, за останніми даними, зараз, відзначається 30 травня спільно з Всесвітнім днем хворого алергією.

astma__600
astma__600

Іменини сьогодні святкують Василь, Григорій, Федір, Степан, Серафим.

Вибір читачів за тиждень

Відео